Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 januari 2025

Wetenschap
& Onderwijs

Dit is waarom faculteiten hun colleges niet meer online zetten

Studenten willen graag dat hoorcolleges online beschikbaar zijn, maar de VU wil geen bingewatchers en lege zalen.

Hoe moeilijk kan het zijn? Zet een camera in een collegezaal neer en zet de hoorcolleges achteraf online. Die vraag stelden twee studenten van de economische faculteit tijdens de Leen-een-journalist-actie van Advalvas. “Soms heb je maar één college op een dag en moet je voor een paar uur naar de VU komen. Of je snapt iets niet meteen en wilt het nog eens terugkijken. Dat kan nu dus niet.”

Colleges bingen

“In het verleden namen we inderdaad wel colleges op. Maar in principe doen we het niet meer”, beaamt Mirella Kleijnen, portefeuillehouder onderwijs bij de School of Business and Economics. “Het bleek geen effect op de studieprestaties te hebben. Sterker nog: het bleek soms ook uitstelgedrag te stimuleren. Studenten deden aan bingewatching vlak voor tentamens.” Volgens Kleijnen blijkt uit internationaal onderzoek dat het integraal opnemen van colleges weinig toegevoegde waarde heeft.
Dat was ook de reden voor de rechtenfaculteit om een paar jaar geleden te stoppen met het maken van slidecasts: powerpointpresentaties met daarbij de audio-opname van het college. “Slidecasts zijn een open uitnodiging om níét naar college te gaan”, zei Hemme Battjes, indertijd portefeuillehouder onderwijs, in 2016 tegen Advalvas. “Dat studenten flexibeler met hun tijd willen omgaan, begrijpt het faculteitsbestuur. Maar in onze ogen zijn de nadelen voor studenten groter dan de voordelen. Nu zijn de slidecasts in het eerste jaar afgeschaft. We zien dat er meer studenten naar college komen en daar actiever participeren.”

Niemand uitsluiten

Gerhard van de Bunt, kwartiermaker van het VU Network for Teaching and Learning en voorzitter van KnowVU, het kennisnetwerk onderwijs bij de VU, betreurt het feit dat veel faculteiten gestopt zijn met het maken van opnames. “Ik ben vóór het maken van opnames, gewoon omdat het kan. Het beschikbaar maken van hoorcolleges is goed voor de inclusiviteit van de universiteit, voor grote groepen studenten die niet alles kunnen volgen. Ik vind dat de VU, als het kan, die hoorcolleges beschikbaar moet stellen. Ik denk bijvoorbeeld aan studenten met een beperking. Of studenten die twee studies volgen. De VU promoot dat studenten maatschappelijk betrokken zijn of in een bestuur zitten. Dan moet je dat ook mogelijk maken. Het aanbieden van opnames van hoorcolleges helpt hierbij. Het maakt dat studenten 24/7 kunnen studeren in plaats van hen te beperken tot van negen tot vijf. Het terughoren van colleges heeft ook didactische voordelen. Het biedt mogelijkheden tot verdieping van de stof.”

Bij geneeskunde kan het wel

Christa Boer, directeur onderwijs bij Geneeskunde, deelt die gedachte. Bij de medische faculteit kunnen studenten audio-opnames naluisteren. “Wij hebben veel studenten die veel ballen in de lucht moeten houden. Daarnaast zijn er studenten die door het beluisteren van de colleges de studiestof herhalen of zo de stof goed kunnen leren. De hoorcolleges opnemen zien wij als een service voor alle studenten.”

Lees het hele artikel online.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.