Vluchtelingstudentenorganisatie UAF koppelt vluchtelingstudenten aan een mentor, een Nederlandse student die hun steun en toeverlaat is op het gebied van allerlei praktische zaken, en misschien ook voor een luisterend oor of een hart onder de riem. Een aantal van hen studeert aan de VU. Advalvas volgt de komende tijd drie koppels om te zien wat ze doen en hoe het gaat.
Het gaat om de Iraanse Sepide Ghaedi (20) en Jorn Dormans (30), de Syrische Dani Bachkhaz (29) en Emma de Haan (21) en de Syrische Majdouleen Zawahri (21) en Liselotte Kievit-Bonnema (23).
Zawahri, die nu drie jaar in Nederland is, doet aan de VU een schakeljaar voor buitenlanders die een universitaire studie willen doen. Ze wil geneeskunde studeren en als ze wordt uitgeloot biomedische wetenschappen. Kievit is derdejaars rechten en criminologie. Ze is al getrouwd.
Oorlog in Syrië
Bachkhaz (29) studeerde werktuigbouwkunde in Damascus. Hij was bezig met het opzetten van zijn promotieonderzoek toen hij zo’n anderhalf jaar geleden moest vluchten voor de oorlog in Syrië. Nu leert hij Nederlands bij het VASVU-programma aan de VU. De Haan (21) is derdejaars economie en bedrijfseconomie aan de VU. Ze kent het UAF via haar ouders die al jaren donateur zijn.
Ghaedi woont sinds twee jaar in Nederland en doet ook een schakeljaar bij VASVU. Ze is met haar moeder uit Iran gevlucht. Dormans heeft een lerarenopleiding gedaan en heeft daarna een paar jaar in Zuid-Afrika gewoond en gewerkt. Hij volgt nu een master sociale en culturele antropologie.
Discussieprogramma
“Hij begrijpt altijd wat ik bedoel. Hij snapt mij altijd”, zegt Ghaedi over Dormans. “Ik heb al gezien dat jullie in Nederland erg van discussiëren houden: als je de televisie aanzet, is er bijna altijd een discussieprogramma op”, aldus Bachkaz. En Zawahri over de VU: “Het is hier erg multicultureel, dat vind ik het mooiste. Ik voel me er veilig door.”
Wat vinden ze van elkaar? Wat verwachten ze van het UAF-koppelschap? Hoe aarden de vluchtelingen tot nu toe in Nederland? Daarover gaat de eerste aflevering in de nieuwe Advalvas, die op dit moment wordt verspreid over de betere Amsterdamse universiteitscampus.