Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 december 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Of de universiteiten even twee scenario’s willen opstellen voor het komende collegejaar

Hogescholen en universiteiten moeten zich voorbereiden op twee scenario’s voor het nieuwe studiejaar: eentje zonder en eentje met de anderhalve meter. Dat is geen populaire boodschap van het kabinet.

Het gaat de goede kant op met de corona-epidemie: er zijn steeds minder patiënten. Maar zal dat zo blijven? Het kabinet durft nog niet te zeggen hoe het in september zal gaan. Dat kan pas half augustus.

Dus moeten het mbo en hoger onderwijs rekening houden met twee scenario’s, zeiden De Jonge en Rutte vrijdagavond tijdens hun persconferentie. De volgende dag stuurde onderwijsminister Van Engelshoven een brief aan de onderwijsinstellingen.

“Ik vraag u daarom u voor te bereiden op een situatie waarbij 1,5 meter is losgelaten”, schrijft ze, “en tegelijkertijd een terugvalscenario paraat te hebben waarbij nog wordt uitgegaan van de 1,5 meter.”

Te laat

Dat is niet wat studentenorganisaties ISO en LSVb wilden horen. “Heel Nederland mag weer naar kantoor, op vakantie en naar festivals, maar de student wordt wederom aan het lijntje gehouden”, zegt Lisanne de Roos, de nieuwe voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg. “Het is onbegrijpelijk dat studenten en instellingen nóg langer in onzekerheid blijven over hoe het komende collegejaar eruit gaat zien: 13 augustus is echt te laat.” 

De Landelijke Studentenvakbond meent dat instellingen zich moeten richten op “het beste scenario”, zegt de nieuwe voorzitter Ama Boahene, en dat is de terugkeer van fysiek onderwijs.

Ze zijn de enigen niet. “Hogescholen gaan uit van het optimale scenario: vanaf 15 augustus geen anderhalve meter meer”, zegt voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen. “Wij zijn klaar om op verantwoorde manier weer volledig open te gaan.”

Goed nieuws

De universiteiten willen ook liever niet aan beperkingen denken. “Het is heel goed nieuws dat vrijwel alle coronabeperkingen voor het hoger onderwijs worden afgeschaft”, zegt voorzitter Pieter Duisenberg van universiteitenvereniging VSNU. “Daardoor kunnen de eerstejaarsstudenten toch genieten van hun introductieweken en kijken we uit naar een nieuw studiejaar zonder beperkingen.”

Hoe belangrijk fysiek onderwijs ook is, het online onderwijs is de universiteiten deels wel bevallen. “Universiteiten nemen de goede elementen hiervan mee om hun onderwijs nog verder te verbeteren”, staat in de reactie.

Ze denken aan onderwijs “in blended programma’s”, oftewel deels online. Ook zien ze iets in “intensievere technische en didactische ondersteuning van docenten” bij het onderwijs, staat kortweg in het bericht op de website.

Albeda College

Zo bezien is het online onderwijs dus nog niet weg, ondanks alle blijdschap over het verdwijnen van de coronabeperkingen. Wat het in de praktijk gaat betekenen? Dat is nog afwachten.

De Rotterdamse mbo-instelling Albeda College is één van de eersten die ronduit zegt dat het onderwijs ook na de coronacrisis deels online zal blijven. “Corona heeft ons ontzettend veel geleerd, we willen voorkomen dat we teruggaan naar hoe het was”, zegt de collegevoorzitter. “Op naar het nieuwe normaal.”

De VU maakte vorig jaar al bekend dat de coronacrisis het hybride onderwijs in een stroomverssnelling had gebracht. “We waren al bezig met de ontwikkeling van een hybride vorm van onderwijs, waarbij online colleges worden gecombineerd met fysiek onderwijs op de campus”, zei collegevoorzitter Mirjam van Praag afgelopen zomer tegen Ad Valvas. “Het streven naar blended learning en een functioneler gebruik van de campus stond al in onze strategie.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.