Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Beeld uit de toespraak van rector Vinod Subramaniam
Studenten 24 augustus 2020

De online VU Introductiedagen zijn van start

Rector magnificus Vinod Subramaniam en voorzitter van het studentenbestuur van de VU Introductiedagen Danny Hopman geven online het startschot voor de VU introductietijd.

“Normaal sta ik hier om een groep van zo’n twee- à drieduizend nieuwe studenten welkom te heten”, begint Subramaniam het filmpje. De uitgestorven aula achter hem lijkt net zo te balen dat die er nu niet zitten.  

Dit academisch jaar is bijzonder, stelt de rector. Niet alleen komen op de VU-introductiedagen met 5500 aanmeldingen zo’n duizend extra studenten af ten opzichte van vorig jaar, de VU viert ook haar 140ste bestaansjaar en herdenkt de 100ste sterfdag van stichter Abraham Kuyper.

Dwalen door lege gangen

Maar het is ook de pandemie die dit academisch jaar in zijn greep houdt. Terwijl Subramaniam dwaalt door de lege gangen van het hoofdgebouw, kabbelt zijn voice-over door over social distancing, online colleges en de beperkte fysieke studiemogelijkheden op de VU.

Subramaniam steekt het verlaten campusplein over, als om de aanstormende – of eerder select binnendruppelende – studenten een sneak peek te geven van hun nieuwe studieomgeving. Wat volgens hem niet is veranderd, is de vastberadenheid van de academische staf om studenten een prettige studietijd te kunnen geven.

Online feesten

Ook het uitblijven van een fysiek introductieprogramma hoeft volgens Hopman, voorzitter van het studentenbestuur van de VU-introductiedagen, geen wissel te trekken op de ervaring van de studenten.

Zo is er vandaag een online informatiemarkt waar studenten meer kunnen leren over de verschillende verenigingen en organisaties binnen de VU, en wordt er informatie gegeven over het begin van je studieprogramma en de campusgebouwen. Morgen zal de nadruk liggen op het leren kennen van de (voor sommigen nieuwe) stad. En er wordt zowaar online gefeest, op woensdag tijdens het Uilenstede-festival en aan het eind van de week met een feest gesponsord door Paradiso.

'Maak er het meeste van'

Ook fysiek wordt er voor een beperkt aantal studenten op de campus iets georganiseerd. Voor groepen van maximaal dertig studenten organiseren studieverenigingen en sommige faculteiten diverse activiteiten. Studeren gaat volgens Hopman dan ook niet alleen om tentamens maken, maar om genieten van het studentenleven en alles wat daarbij komt kijken. “Maak er het meeste van. Juist in deze tijden!” roept hij de nieuwe studenten op.

En wanneer het weer mag, verwelkomt Subramaniam de studenten graag weer fysiek op de campus. Tot die tijd: “Stay healthy and stay safe”.

Emma Sprangers

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.