Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
8 januari 2025

Wetenschap
& Onderwijs

Chinese hackers niet geïnteresseerd in Nederlandse universiteiten

Chinese hackers hebben wereldwijd 27 universiteiten aangevallen. Ze waren op zoek naar maritiem technologisch onderzoek dat voor militaire doeleinden kan worden gebruikt. Voor zover bekend zijn Nederlandse instellingen geen doelwit geweest.

Het nieuws werd gebracht door het Wall Street Journal, dat zich baseert op een rapport van het Amerikaans bureau iDefense. Volgens de onderzoekers hebben Chinese hackers sinds 2017 doelgerichte cyber-aanvallen uitgevoerd op 27 onderzoeksinstellingen, waaronder het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en de University of Washington in de Verenigde Staten.

Malware

Ook universiteiten in Canada en Zuid-Korea zouden mailtjes hebben ontvangen die ogenschijnlijk waren verstuurd door collega’s van andere universiteiten. Ze bevatten malware die de hackers toegang gaven tot onderzoeksdata. Of ze daadwerkelijk militaire geheimen hebben buitgemaakt is niet bekend gemaakt. De Chinese overheid ontkent elke betrokkenheid.

Bij SURFnet, de ICT-samenwerkingsorganisatie van het onderwijs en onderzoek, zijn geen signalen binnengekomen dat de Chinese hackers aanvallen in Nederland hebben uitgevoerd. Ook bij de TU Delft, die veel maritiem onderzoek doet, is daar niets van bekend. “We doen er alles aan om onze software en systemen up-to-date te houden zodat een kwaadwillende geen misbruik kan maken van kwetsbaarheden”, zegt de woordvoerder.

Spionage

Onlangs publiceerde SURFnet de jaarlijkse monitor Cyberdreigingsbeeld 2018. Daarin staat welke gevaren op de loer liggen in het hoger onderwijs en het onderzoek, en wat daartegen wordt ondernomen. Spionage door criminelen, staten en anderen geldt in de sector onderzoek als een van de grotere veiligheidsrisico’s. Het valt relatief moeilijk te ontdekken volgens de respondenten van het onderzoek.

De monitor meldt dat de Verenigde Staten in maart 2018 negen Iraanse hackers hebben aangeklaagd voor digitale spionage bij wereldwijd ruim driehonderd universiteiten. Ze zouden in totaal voor 31 terabyte aan wetenschappelijke documenten en data hebben gestolen. Ook Nederlandse universiteiten waren daarvan mogelijk het slachtoffer, maar welke dat waren blijkt niet uit de monitor.

Microsoft heeft onlangs ontdekt dat een andere groep Iraanse hackers de afgelopen twee jaar gegevens heeft gestolen bij meer dan 200 bedrijven in de VS, Europa en het Midden-Oosten. Het Wall Street Journal berichtte daar gisteren over.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.