Popup-Niks-missen-2.png

NIEUWS

Sarah Westheim (links) en Marisa Evers
Campus 20 maart 2023 reacties 2

‘Adhd’ers zijn goede jagers’

Neurodiverse studenten lopen nog steeds tegen van alles aan. Daarom hebben Marisa Evers en Sarah Westheim een studentenvereniging opgericht waar ze terechtkunnen voor steun, begrip en gezelligheid.

VU-studenten Marisa Evers (psychologie) en Sarah Westheim (Literature) hebben beiden adhd, een aandachtsstoornis. Dat maakt sommige dingen moeilijker, maar het heeft ook voordelen, leggen ze uit. Want aan de ene kant hebben ze moeite zich te concentreren op één ding, omdat van alles om hen heen hun aandacht trekt, maar het voordeel is dat ze sneller verbanden leggen en creatiever zijn. “Dat zou meer op waarde moeten worden geschat”, zegt Evers, “in plaats van adhd te beschouwen als een vervelende stoornis.”

Adhd is volgens Evers en Westheim een evolutionair bepaald overlevingsmechanisme. “Adhd’ers waren in de oertijd goede jagers, want zich bewust van alles in hun omgeving”, zegt Westheim. Nu zijn het volgens haar goede ondernemers, want ze zijn risiconemers en creatieve out-of-the-boxdenkers.

Adhd’ers zijn neurodivers, hun hersenen werken anders dan bij de meeste mensen, die neurotypisch genoemd worden. “Maar eigenlijk is iedereen neurodivers”, aldus Westheim. “Niemands brein werkt op dezelfde manier.”

Toch lopen Evers en Westheim tegen van alles aan. “Niet dat ik niet kan functioneren, meer dat de maatschappij niet is ingericht op de manier waarop mijn brein werkt”, aldus Westheim, die behalve adhd ook autisme heeft en een SLD: Specific Learning Disability.

Gestraft

Op de universiteit zouden ze bijvoorbeeld geholpen zijn met het filmen van colleges. Daar is de VU jaren geleden mee gestopt, omdat studenten daardoor niet meer naar de colleges kwamen. “Maar dat is een binaire manier van denken”, zegt Westheim. “Waarom moet ik worden gestraft omdat andere studenten niet naar colleges komen? Je kunt de colleges toch opnemen en alleen toegankelijk maken voor studenten die dat nodig hebben?”

‘Eigenlijk is iedereen neurodivers, niemands brein werkt op dezelfde manier’

Neurodiverse studenten staan er vaak alleen voor. Evers richtte een jaar geleden daarom een studentenvereniging voor neurodiverse studenten op: Neurodiverse Student Association, NDSA. ‘All Brains Welcome’, staat er op hun website. Ze kreeg het idee door het vak filosofie & psychologie van docent Leon de Bruin, waar de term neurodiversiteit de revue passeerde. “Neurodiversiteit staat voor een positieve benadering van de natuurlijke breinverschillen, precies de kant die we op moeten”, aldus Evers.

“Het is niet alleen maar een gezelligheidsvereniging”, aldus Westheim. “We willen ook een belangenbehartiger voor neurodiverse studenten zijn, een groep waarop ze kunnen terugvallen.”

De vereniging is nog in oprichting, maar er is al een WhatsApp-groep met, schat Evers, tussen de 30 en 40 leden. En er worden ook al bijeenkomsten georganiseerd, zoals ‘Neuro Talks’ naar het voorbeeld van TED Talks, en een Trivia Night. Omdat Westheim bij studentenbond SRVU zit, en in de facultaire studentenraad en allerlei mensen kent, heeft ze het voor elkaar gekregen dat de NDSA gebruik kan maken van debatcentrum 3D.

Hindernissen

Evers is de voorzitter, Westheim de vicevoorzitter. Ze zijn er inmiddels achter dat er heel wat moet gebeuren voordat de NDSA een officieel erkende vereniging is. “Ik heb begrepen dat dat twee jaar kost”, zegt Evers. “Eerst moet we ons inschrijven bij de Kamer van Koophandel”, vertelt Westheim. “Daarvoor moeten we aan allerlei criteria voldoen. En als we bij de KvK zijn ingeschreven, dan kunnen we ons aanmelden bij de VU en allerlei voorzieningen aanvragen.”

Meer info op https://www.nd-sa.nl/

 

Peter Breedveld
BEELD: Peter Breedveld

{ Lees de 2 reacties}

Door Leo Kribel op 27 maart 2023
In principe is inderdaad iedereen neurodivers, maar lang niet iedereen heeft dat in een mate of manieren waardoor ze aanlopen tegen bepaalde normen in de samenleving. Goed dat er door de oprichting van zo'n studentenvereniging nu wat meer aandacht/ lobbykracht voor is. Stigma's en vooroordelen maken het gehoord worden van een stem in het publieke debat, immers vaak niet makkelijker voor neurodiverse individuen.
Door Anne-Fleur op 26 april 2023
Terechte opmerking Leo, niet iedereen ervaart bewust hinder op de korte termijn. Maar is het niet juist doordat men te maken heeft met het afwijken van de norm, dat men in een mate (klein of groot) over een langere periode gezien gehinderd wordt? Anders lijkt mij dat er geen sprake van een bariere en dus een afwijking. Tenminste, als je de DSM zou zien als boek met gedragingen die buiten de norm vallen tenminste.. Procentueel gaat het om een groep die steeds omvangrijker wordt. Als nu al 1 op de 7 kids gebruik maakt van jeugdzorg, dan staat ons nog wat te wachten.. Om dan nog niet te beginnen over de huidige aantallen studenten die hinder ervaren in het theoretisch onderwijs (dat kost simpelweg te veel tekens). Betreft de context van het groeiende probleem heeft Trudy Dehue hier een aantal werken over geschreven (Betere Mensen en De Depressie Epidemie), maar voor een toegankelijker werk zou ik het boek van Toske Andreoli `De mooiste tijd van je leven? - Een nieuwe blik op studiestress` aanbevelen. Anyway, super tof dat hier zo meer aandacht voor komt. Ik ben ontzettend benieuwd wat de toekomst deze beweging zal brengen. Ik hoop dat de Advalvas het proces zal blijven volgen (hint), gezien (het gebrek aan) zichtbaarheid van deze doelgroep een groot probleem lijkt te zijn

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.