Wetenschap 13 september 2016

Hogeschool zet Diederik Stapel alweer aan de dijk

Het bestuur van NHTV Hogeschool stopt de samenwerking met omstreden wetenschapper Diederik Stapel. Het personeel heeft onvoldoende vertrouwen in hem.

Vorige week werd bekend dat Stapel op freelance basis aan de slag kon bij NHTV. Maar de medezeggenschapsraad van de hogeschool had zijn bedenkingen en ook uit de academies klonk kritiek.

Tweede kans

De voormalige hoogleraar sociale psychologie werd in 2011 bij Tilburg University ontslagen wegens grootschalige wetenschapsfraude. NHTV-voorzitter Hein van Oorschot, collegevoorzitter van Tilburg ten tijde van de Stapel-affaire, wilde de gevallen wetenschapper een tweede kans gunnen.

Onvoldoende vertrouwen

Maar de medezeggenschapsraad zag daar niets in en wist het bestuur ervan te overtuigen dat  veel medewerkers er onvoldoende vertrouwen in hadden. Aangezien de samenwerking met Stapel in dat geval niet productief zou zijn, heeft het bestuur besloten om die te beëindigen.

HOP/HC