Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 juni 2024

Column
& Blog

Marjan Olfers hoogleraar sport en recht

Twijfelen mag

Je hebt de cijferstrijd in het schooladministratiepakket Magister gewonnen, de middelbare school afgemaakt, een studiekeuze gemaakt. Vink, vink, vink. Waarderend knikt de samenleving. Vink. Trots zijn de ouders. Vink. Wat studeer je? Geneeskunde, psychologie, economie, rechten? Studeren voor een goede baan en een eigen huis. Vink, vink. Zeven vinkjes: missie geslaagd. 

Maar dan? Je kijkt wat om je heen in de collegezaal; lang niet iedereen gaat de eindstreep halen. Wellicht twijfel je. Is deze studie wel de juiste keuze?
Je bent daarin niet alleen.

Twijfel hoort bij de wetenschap. Het stellen van vragen ook. Twijfel is geen zwakte in de wetenschap. Twijfel daagt uit tot een nieuwe werkelijkheid. Zekerheid ondermijnt juist het proces van de ontwikkeling van kennis.

Zie de twijfel als de zoektocht naar waarom je bent gaan studeren. Naar het waarom van de studierichting. Het zetten van vinkjes geeft schijnzekerheid en weerhoud je van het stellen van deze vragen. Je eigen ontwikkeling is net als de wetenschap in de regel geen lineair pad dat van het ene succes naar het andere leidt. Hoewel de focus in de samenleving zich altijd zal richten op succes, is begrip van het proces dat naar het succes leidde misschien van groter belang. Misslagen horen daar ook bij.

De angst om fouten te maken kan ertoe leiden dat je leeft met de handrem in je hoofd. Angst kan verlammen. We denken vaak langer aan een slecht cijfer dan dat we het succes van een goed cijfer vieren.
Ga op zoek naar je sterke kanten. Een tennisser met een slechte backhand kan ofwel de backhand blijven oefenen, of zich richten op de al goede forehand. Soms lukt het door de focus te verleggen op wat goed gaat (de forehand), en dan pas te komen tot een verbetering van wat niet goed ging (de backhand). En doe af en toe eens iets wat je bang maakt.
Startte je met een verkeerde studie? Nou en? Wat je leerde is nooit weg.

Startte je met een verkeerde studie? Nou en?

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.