Het programma van deze regering laat zich vrij simpel omschrijven: afschaffen van alle linkse hobby’s. Als eerste werd aangekondigd dat alle klimaat- en natuurmaatregelen zouden worden teruggedraaid. En cultuur is natuurlijk ook een linkse hobby. Je ziet de PVV- en BBB-ministers al in polonaise een rondje van plezier maken rond de regeringstafel bij dit soort maatregelen.
Volgend onderwerp: onderwijs. Ook een linkse hobby, wordt er geroepen uit de PVV- en BBB-bankjes. Vooral hoger onderwijs. “Studeren, daar krijg je maar pijn van in je hoofd. Afschaffen!’ Er is echter, helaas voor hen, een NSC-minister op onderwijs benoemd. Er is dus besloten tot een compromis. We geven ze gewoon substantieel minder geld voor hoger onderwijs en onderzoek en draaien de internationalisering terug. Over internationale studenten waren ze het snel eens in de coalitie: internationale studenten zijn gewoon migranten en die willen we niet.
Tegelijkertijd sturen diezelfde bewindslieden natuurlijk graag hun kinderen naar Engeland, Spanje of Amerika om een mooi semester abroad te doen, want dat is goed voor hun ontwikkeling en netwerk.
Bij de afbraak door de rechtse coalitie wordt echter één politiek belangrijk feit over het hoofd gezien. De PVV- en BBB-ministers zijn vergeten dat de kinderen van de spreekwoordelijke PVV’ers Henk en Ingrid tegenwoordig ook op het hbo of de universiteit studeren. Zij zijn vastbesloten om verder te komen in deze wereld dan hun ouders. Het zijn juist vooral deze studenten die getroffen gaan worden door de langstudeerboete en andere onderwijsbezuinigingen. Niet omdat het slechtere studenten zijn, maar omdat zij doorgaans niet zoveel tijd aan hun studie kunnen besteden als studenten met ouders met een hoger inkomen. Zij hebben naast hun studie vaker een bijbaantje om rond te komen en wonen vaker thuis omdat zij zich geen kamer kunnen veroorloven en reizen op en neer. De kinderen van hoogopgeleide ouders redden zich door de steun van hun ouders meestal wel.
Wat een eigenaardige kolom. En waarom zou studeren aan het hbo of universiteit gelijkstaan aan ‘verder komen’ in de maatschappij? Hier spreekt toch enig dédain uit.
In de papieren versie van deze column staat nog een zin die hier is weggevallen:
Maar ja, Cruijff zou zeggen: “Pas nadat je in je eigen voet hebt geschoten, doet het pijn.”
Dat lijkt me een mooie samenvatting van de consequenties van de onderwijsbezuinigingen.
Wat jaren geleden mocht ik als niet-wetenschapper een eindconferentie mede-organiseren over Brain-Computer and Computer-Brain Interfacing. Een van de sessies was een filosofisch debat door een vooraanstaande filosoof over het gebruik van deze technologie bij verdachten in het strafproces. Een moreel dilemma. De voors en tegens werden netjes verwoord. Met de vraag – dat de verdachte in het proces ook recht heeft op een rechter die neutraal moet zijn tot het moment van de uitspraak en daarmee ook onderworpen kan/ moet zijn aan deze technologie was totaal niet bij deze filosoof opgekomen. Een vergeten perspectief. En ik vermoed dat bij een verplichtstelling menig rechter daar s nachts van wakker zou liggen. Ik zou deze professor dan ook wat meer diepgang gunnen voor een column in een universitaire omgeving. Deze karikatuur van rechtse mensen is een linkse hobby wat een brevet van onvermogen toont om de hedendaagse complexiteit te duiden. Het zou mi wat interessanter zijn om de volgende uitspraak te duiden – daar kunnen we allemaal van leren – toch?
https://www.raadvanstate.nl/uitspraken/@147505/202303088-1-a2/