Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 november 2024

Column
& Blog

USR / USC Universitaire Studentenraad / University Student Council

Pechgeneratie?

Het overgrote deel van de huidige studenten (ikzelf ook) valt binnen de groep die tussen 2015 en 2023 studeerde en dus onder het leenstelsel viel. Volgens velen behoren wij daarom tot de zogeheten pechgeneratie. Persoonlijk vind ik die term ongelukkig gekozen.

Studenten die nooit recht hebben gehad op de basisbeurs en later genoeg gaan verdienen om hun volledige studieschuld te moeten afbetalen hebben hierdoor in het totaal een bedrag van ongeveer 13.000 euro aan giften misgelopen. Dat staat gelijk aan vier jaar basisbeurs in 2015, een behoorlijk bedrag. Maar het is te simpel om te doen alsof onze generatie alleen maar pech heeft of uniek is in haar tegenslagen. Elke generatie heeft haar eigen mee- en tegenvallers.
Wie eind jaren zeventig begin jaren tachtig ging studeren had het vooruitzicht van een arbeidsmarkt die zo slecht was dat werkloosheid onvermijdelijk leek. Het missen van enkele kwartalen salaris door werkloosheid betekent voor een hoogopgeleide al snel een kostenpost van meer dan 13.000 euro. Desondanks vermoed ik dat studenten die vinden dat ze tot de pechgeneratie behoren, nu weinig medelijden hebben met deze generatie. Zeer terecht, want zij hebben deze valse start inmiddels al lang goedgemaakt.

Wij gaan een veel betere arbeidsmarkt tegemoet en hebben ondanks die misgelopen 13.000 euro een sterker uitgangspunt.

Een recenter voorbeeld van generaties die tegenslag hebben is de aanstaande wijziging van het pensioenstelsel die voor sommige generaties zeer nadelig uit zal vallen, een wijziging die wordt doorgevoerd om het systeem toekomstbestendig te maken voor toekomstige generaties, waaronder de onze.

De term pechgeneratie lijkt ook te suggereren dat het hier gaat om een hele generatie die pech heeft. In werkelijkheid betreft het alleen het hoogopgeleide deel van onze generatie. Het deel wiens opleiding nog steeds zwaar gesubsidieerd wordt door de rest van de maatschappij. Het is op zijn zachtst gezegd ironisch dat hoogopgeleiden tot de pechgeneratie behoren en laagopgeleiden niet. Ik zou zeggen dat de groep in wie geïnvesteerd wordt en waardoor ze dus een betere positie op de arbeidsmarkt krijgen, juist de groep met geluk is en niet die met pech.
Mensen die in Nederland wonen en studeren kun je niet bestempelen als mensen met pech. Nederland is een van de rijkste landen ter wereld en ons onderwijs behoort tot de wereldtop. Iedereen die zich in die situatie bevindt heeft geluk, geen pech.

Mensen die in Nederland wonen en studeren kun je niet bestempelen als mensen met pech

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.