Het is mij dit jaar al een aantal keer overkomen. Ik sta op een feestje of borrel gezellig met iemand te praten, en opeens krijg ik vragen als: “Zit jij echt bij de Vrijmoedige Studentenpartij? Ben jij serieus rechts?” Meestal gevolgd door een verbaasde blik en dan een korte, licht ongemakkelijke stilte. Je voelt het vooroordeel bijna in de lucht hangen. Blijkbaar is het voor sommige mensen moeilijk te rijmen: iemand die openstaat voor andere meningen, een gesprek met respect voert én zichzelf politiek eerder als rechts of conservatief ziet.
Ja, ik ben waarschijnlijk conservatiever dan de meeste studenten. Ik hecht waarde aan tradities, ben kritisch tegenover modieuze ideologieën of trenddenken en ik geloof niet dat iets per se op de schop moet, alleen omdat het niet meer van deze tijd zou zijn. Dat ik conservatiever ingesteld ben, wil echter niet zeggen dat ik mijn oren sluit voor andere standpunten. Sterker nog: ik vind het juist van cruciaal belang om in gesprek te blijven. Niet om iedereen maar te overtuigen van mijn gelijk, maar omdat ik benieuwd ben naar hoe anderen denken en vooral waarom.
Helaas lijkt het in deze tijd vaak moeilijk om zonder vooroordelen met elkaar in gesprek te gaan over controversiële onderwerpen. Het hokjesdenken draagt hier sterk aan bij. Te vaak wordt er snel een label opgeplakt en met dat label denken mensen meteen te weten wie je bent, wat je denkt en hoe je je zult gedragen. Je hebt een fijn gesprek met iemand, maar zodra ze doorhebben dat jij die rechtse student bent, verandert de sfeer. Dan merk je ineens hoe snel de dynamiek van een gesprek kan veranderen zodra er een label op tafel ligt.
Dit maakt het des te belangrijker om manieren te vinden om deze vooroordelen te doorbreken en open met elkaar in gesprek te blijven, zelfs over controversiële onderwerpen. Binnen onze huidige studentenraad zetten we stappen in de goede richting door juist die gesprekken op een respectvolle manier aan te gaan.
Daarnaast zou het helpen als we elkaar niet zo ontzettend serieus nemen. Een beetje plagerij over politieke verschillen mag best, zolang het maar met een knipoog is. Zo word ik weleens uitgelachen omdat ik anti-international zou zijn, en plaag ik anderen omdat ze te woke zijn om een grapje te waarderen. Zolang de ondertoon respectvol blijft, houdt het de boel luchtig.
Laat de achterhaalde labels zoals links of rechts ons niet in de weg staan om écht met elkaar in gesprek te gaan. Zonder dialoog wint het vooroordeel, en daarmee ook de polarisatie. En als wij als studenten al niet meer met elkaar in gesprek kunnen blijven, wie dan wel? Laten we het goede voorbeeld geven.
De slachtofferrol van de VSP is echt bizar. Hun handlangers in Den Haag zijn al jaren aan de macht. Het sloopbeleid hebben we aan die partijen te danken. En dan jezelf heel zielig vinden dat er “een label op je wordt geplakt” als mensen je politiek herkennen?
Dank voor je reactie, maar het stuk is geenszins bedoeld als een klaagzang of slachtofferrol. De kern is juist een pleidooi voor open, respectvolle dialoog tussen verschillende politieke opvattingen, links, rechts of daarbuiten. Ik spreek nergens steun uit voor beleid uit Den Haag en ben ook niet verbonden aan een partij. Juist een reactie als die over ‘onze handlangers in Den Haag’ laat goed zien hoe snel er met een label wordt gegooid, zonder onderbouwing of oog voor nuance. Het gaat erom dat politieke labels te vaak het gesprek blokkeren, terwijl juist die gesprekken nodig zijn om polarisatie tegen te gaan. Dat is de kern van het artikel, niet het zoeken naar medelijden, maar het benadrukken van het belang van dialoog.
Het label “rechts” is in dit geval gewoon een juiste constatering van je standpunten, en de politieke partijen die die standpunten delen (zoals de hysterische aanvallen op zogenaamd “woke” ideologie, waar zowel de VSP als de VVD/PVV zich schuldig aan maken). Die context moet je erkennen om een dialoog aan te kunnen gaan. Je moet er niet onderuit proberen te kruipen omdat de meerderheid van de studenten een terechte afkeer heeft voor die standpunten.
Wat ik denk: de sfeer van de gesprekken waar je het over hebt is niet omgeslagen doordat de andere mensen een bepaald label op jou gedrukt hebben, maar omdat jij jezelf een bepaald label hebt toegeëigend door je aan te sluiten bij een bepaalde club mensen. Dezelfde club mensen die gretig labels plakt op alles wat los en vast zit (https://x.com/VrijmoedigSPVU/status/1925913216531496990), en die zich graag verbindt met toch wel erg rechtse groepen in de Europese samenleving door o.a. naar een FdI-feestje te gaan/op de FvD lijst te willen staan. Dat zijn geen lichtzinnige beslissingen zonder daadwerkelijke consequenties voor de publieke mening over iemand.
Niet iedere student is lid van een studentenpartij, dat zijn meestal de politiek meer geëngageerde studenten, net als in het leven na de studie (net als dat niet elke GL-stemmer lid is en daadwerkelijk contributie betaalt, enz). Het feit dat je lid van een studentenpartij bent, betekent dus een bovengemiddelde interesse in wat die partij te zeggen heeft, wat het niet gek maakt voor een toehoorder om dan maar aan te nemen dat je een gemiddeld VSP-lid bent qua standpunten, naar boven of naar beneden bijgesteld aan de hand van de rest van de interactie met jou als persoon.
Daarnaast snijdt je laatste opmerking weinig hout. Goed, je schrijft een column, en je bent 24 of whatever, maar enfin: het beleid van je meer volwassen compagnons (want dat zijn de conservatief-rechtse partijen, anders pronk je niet met die verbinding op de eigen website/op social media) gaat verder dan een grapje hier of wat gelach daar: er zijn daadwerkelijk consequenties. Zelf ben ik ook meer van de humor, en heb ik vaak genoeg luchtig gedaan over dingen die anderen meer aan het hart gingen. Als je een gesprek aan het voeren bent, en het erop lijkt dat jij een bepaalde kwestie minder serieus neemt dan de ander, dan komt dat waarschijnlijk omdat die kwestie erg belangrijk is of voelt voor die ander. Dat kan je moeilijk vinden, en dat is het ook, maar je kan het niet negeren als je de dialoog graag open wil blijven houden. Een interessantere vraag om te stellen zou zijn: waarom neem ik onderwerp A niet zo serieus, maar lijkt het van levensbelang voor die andere persoon?
TL;DR: Je hebt je vrijwillig verbonden aan een club mensen met een grotendeels gedeelde ideologie die haaks staat op wat aantrekkelijk wordt gevonden door sommige van je al dan niet werkelijk bestaande gesprekspartners, en merkt nu dat mensen daar een mening over hebben. Als je publiekelijk enorm links-georienteerd zou zijn geweest, dan had je dit fenomeen ook ondervonden, maar dan andersom, en met een andere verdeling afhankelijk van je sociale omgeving.
Gezien de manier waarop de VSP zich op de campus gedraagt vind ik het niet vreemd dat mensen verbaasd zijn. Dat gedrag staat haaks op een open en respectvolle dialoog.
ИИ и здоровье
С помощью ИИ Современные приложения с ИИ могут отслеживать ваше здоровье в режиме реального времени, Это не заменяет врача, но значительно облегчает процесс диагностики и лечения.
ИИ и образование
ИИ может персонализировать обучение в зависимости от уровня знаний, Это делает обучение более доступным и удобным.
ИИ и безопасность
ИИ помогает в мониторинге социальных сетей для выявления угроз, Это делает нашу жизнь безопаснее и защищённее.
1 Можно ли с помощью ИИ разбогатеть?
ИИ открывает новые возможности для создания богатства. он помогает предпринимателям принимать более точные и своевременные решения, Главное — правильно использовать технологии.