Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Campus
& Cultuur

Zes VU-roeiers doen mee aan EK dit weekend

Het wordt een spannend weekend voor zes VU-studenten. Ze doen mee aan het Europees Kampioenschap roeien in het Duitse Brandenburg. De race is de eerste grote internationale test voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in augustus.

Te veel stress

Masterstudent bewegingswetenschappen Heleen Boers doet ook mee. Ze vertelde Advalvas al eens hoe ze het roeien combineert met een onderzoeksmaster bewegingswetenschappen. ‘Ik weet meer over voeding dan de gemiddelde roeier. Ook over hoe je trainingsperiodes opbouwt en hoe je herstelt en over hoe krachttraining en duurtraining samenwerken.’

Maar pittig is het wel, op topniveau roeien en studeren tegelijk. “Je kan gewoon niet je tentamens maken in de week dat je een wedstrijd hebt, dan wordt het stressgehalte te hoog.” Tijdens het EK roeit ze in een tweezitsboot zonder stuurman met ieder een roeiriem aan één kant, in roeiersjargon de vrouwen twee zonder.

Nederlandse team

Behalve Boers hebben we vijf andere VU-studenten kunnen vinden die meeroeien in het Nederlandse team. Geneeskundestudent Lisa Wörner komt uit bij de lichtgewicht vrouwen en roeit in haar eentje. Ze is al onderweg naar Duitsland, laat ze op Twitter weten.

Alleen roeien

Karien Robbers, bachelorstudent psychologie, roeit ook alleen in een skiff. Olivia van Rooijen doet theoretische chemie en zit in de vrouwen acht. En Ilse Paulis, geneeskundestudent, komt uit bij de vrouwen lichte dubbel twee.

Peter van Schie is de enige mannelijke student. Hij doet geneeskunde en zit in de mannen dubbel vier. Een van zijn bootgenoten, Vincent van der Want, is oud-VU-student rechten.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.