Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 juli 2024

Campus
& Cultuur

Xtc onder hoogopgeleiden populairder

Weleens een ecstasy-pilletje geslikt op een feestje? Hoogopgeleiden doen dit twee keer vaker dan middelbaar opgeleiden, meldt het Trimbos Instituut.

Van alle Nederlandse achttienplussers die een hbo- of wo-opleiding volgen (of hebben gevolgd), heeft zo’n vijf procent het afgelopen jaar xtc gebruikt. Bij de middelbaar opgeleiden was dit tweeënhalf procent, blijkt uit de landelijke Drug Monitor 2016.  

Het aandeel hoogopgeleiden dat een maand voor de enquête nog een pilletje slikte, is eveneens twee keer zo hoog: bijna twee procent tegenover 0,8 procent van de lager opgeleiden.

Normalisering uitgaansdrugs

De cijfers gaan over het gemiddelde gebruik van alle Nederlanders van achttien jaar en ouder. Jongeren tussen de twintig en vierentwintig jaar slikken het vaakst: bijna twintig procent van hen deed dit “ooit” en zo’n zes procent doet dit regelmatig. Het Trimbos Instituut meldt niet wat voor opleidingsniveau de onderscheiden leeftijdscategorieën hebben.

In een brief aan de Tweede Kamer stelde staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid vorige week “de normalisering van het gebruik van uitgaansdrugs” ter discussie. Hij heeft een aantal maatregelen genomen om deze normalisering tegen te gaan. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.