Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 mei 2024

Campus
& Cultuur

Woensdag: Mentormamma is kindjes kwijt

Woensdag op de traditionele Uilenstededag tijdens de Idee-week is mentormamma Mirjam de Bekker al twee kindjes kwijtgeraakt. “Die zullen wel ziekte van Heineken hebben of de Idee-weektyfus”, zegt ze nuchter.

Echt druk maakt de student biomedische wetenschappen zich niet over het verlies van twee van haar kinderen. Ze heeft er tenslotte nog genoeg over. “Ze liggen waarschijnlijk thuis bij te komen van alle opwinding. Om een Idee-week aan te kunnen moet je in goede doen zijn.”

Met een deel van haar overgebleven kinderen is ze nu aan het paintballen op een namaak stormbaan. En ander deel van haar groepje is naar jazzballet gegaan en sommigen liggen gewoon te luieren op het grasveld.

Ze maakt zich wel een beetje zorgen dat haar man nog steeds niet terug is. “Hij zei dat die kaartjes ging halen voor een voorstelling in Paradiso, maar hij is al een flink tijdje weg. Of hij achter de meiden is aangegaan, weet ze niet. Het Parool van maandag suggereert dat jongens vooral mentor worden om een schone eerstejaars aan de haak te slaan. Volgens De Bekker is dat absoluut uit den boze. “Bij de training krijgen we nadrukkelijk de instructie dat we met geen vinger aan de eerstejaars mogen komen. Hooguit een beetje slaan als ze te lastig worden.”

Zelf heeft ze ook geen interesse in de nieuwe boys, want ze heeft al een lover. Maar met die mentorman van haar weet je het maar nooit, geeft ze toe. Liefde houdt zich tenslotte niet aan regels.

Haar clubje gaat nog verder scharrelen over het Uilenstede-terrein om te kijken bij sport- en cultuurdemonstraties. Hoeveel kinderen ze aan het eind van de week over heeft, weet ze niet.

Het zwaarste moet nog komen. Vrijdagochtend om negen uur jawel, na het slotfeest de avond ervoor, moeten ze klaar staan om naar het introductieweekend van hun opleiding  af te reizen. En dat wordt echt zwaar, weet ze uit ervaring. En hoewel de faculteit genoeg expertise op dat gebied in huis heeft, krijgen de deelnemers geen oppeppend pilletje uitgereikt. “Ik vrees dat we het alleen met alcohol moeten doen”, verzucht De Bekker. 

Een fotoimpressie van de Uilenstede-dag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.