Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 september 2024

Campus
& Cultuur

Rector Vinod Subramaniam tijdens een recente Zoom-sessie met VU-studenten

‘Wij sturen onze studenten niet van de campus weg’

Studenten worden steeds ongelukkiger door de lockdown, en daarom neemt de VU maatregelen om ze te helpen. ‘We proberen van alles uit’, zegt VU-rector Vinod Subramaniam.

Onze rector houdt van zijn studenten. Dat is niet iets dat hij alleen maar zegt, dat is oprecht, dat zie je. “Ik heb er buikpijn van dat ik ze nauwelijks meer zie, en niet even met ze kan praten terwijl ik over de campus loop.”

Als hij met studenten is, heeft hij plezier, al is het maar in een Zoom-sessie. “Voor die studenten ben ik hier”, zegt hij. “Die jonge mensen zijn de belangrijkste reden. Anders had ik wel voor het Max Planck Institute gewerkt. Ik krijg er energie van, van hun ideeën en creativiteit. Zij hebben verrassende perspectieven op allerlei zaken. Ik leer elke dag van ze. Zij zijn de toekomst!”

En als het slecht met zijn studenten gaat, maakt hij zich zorgen, zoals na het verschijnen van de resultaten van een enquête onder studenten, in februari, waaruit bleek dat een grote meerderheid zich zorgen maakt om haar psychische gezondheid en die van anderen. De lockdown hakt erin, en de studenten missen het contact met hun studiegenoten en docenten.

Knagend gevoel

“Vooral hun gevoel van eenzaamheid, daar schrokken we als college van bestuur heel erg van”, zegt Subramaniam. “Het knaagt, het gevoel van: hé, dat gaat niet goed. En van onze collega’s aan de andere universiteiten horen we dezelfde verhalen.” Die verhalen moeten serieus genomen worden, vindt de rector. “Ook onderzoek van Eveline Crone, hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie van de Erasmus Universiteit, laat zien dat de problemen reëel zijn.”

‘Als college van bestuur schrokken we vooral heel erg van de eenzaamheid onder onze studenten’

Dus is de VU bezig met allerlei maatregelen om de studenten te helpen. Zo worden er sinds drie weken geleden extra studentpsychologen ingezet, 1,8 fte om precies te zijn. “Twee extra psychologen”, aldus de rector. Daarnaast zijn er er extra student-assistenten ingezet (0,8 fte). De informatie en toegankelijkheid zijn verbeterd. “We proberen van alles uit: inloop, afspraak, een online spreekuur op wisselende tijden, om te zien wat het beste werkt.” De universitaire studentenraad heeft een plan gemaakt en ingediend voor een studentenwelzijnsdesk, waar studenten terechtkunnen bij andere studenten, “dat zijn tenslotte ervaringsdeskundigen”, aldus Subramaniam. “En zij kunnen dan eventueel doorverwijzen naar professionele hulp.”

De bestuursvoorzitter Mirjam van Praag overlegt met studenten- en studieverenigingen over activiteiten die het welzijn kunnen bevorderen. “Die verenigingen staan in nauwer contact met de studenten dan wij, dus die zetten we in om studenten te bereiken”, aldus de rector.

Lage prioriteit

Jongeren hebben tot nog toe een lage prioriteit in het coronabeleid van de overheid. “Maar de overheid erkent hun problemen echt wel”, zegt Subramaniam. “Het ministerie van Onderwijs zit er bovenop en staat in nauw contact met de studentenorganisaties. En er is de universiteiten verzekerd dat we bij de volgende verruiming van de coronamaatregelen bovenaan de lijst staan. Maar ik ben geen epidemioloog. Wij pleiten bij de overheid voor meer ruimte en mogelijkheden voor de studenten en de overheid bepaalt op basis van informatie die ik niet heb welke keuzes er kunnen worden gemaakt. Wij hameren erop dat het fysieke contact en het fysieke onderwijs belangrijk is; dat blijven we doen.”

Intussen zoeken steeds meer studenten toch een plekje op de campus, die openblijft voor studenten die thuis geen goede studieplek hebben. “Ik weet dat de indruk bestaat dat het af en toe te druk is, en daarom dringen we er bij de medewerkers ter plaatse op aan om als de bestaande vrije plekken bezet zijn, nieuwe ruimte te maken. Wij sturen onze studenten per se niet weg”, zegt Subramaniam beslist. “Wij zorgen dat er ruimte komt, we gooien wel een ander lokaal open.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.