Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Campus
& Cultuur

De verzameling Academische Agenda's van emeritus hoogleraar Bert van der Spek

Wetenschappers treuren om verdwijnen Academische Agenda

Paniek bij de wetenschappelijke gebruikers van papieren agenda’s. De Academische Agenda wordt niet meer uitgegeven. De VU Boekhandel heeft al een tiental treurende agendaliefhebbers met lege handen moeten wegsturen.

Slechts 53 woorden wijdt Chris Verhoeven, de uitgever van de agenda, op de website van uitgeverij Verse Hoeven aan het verdwijnen van het boekwerk. “De productiekosten zijn te hoog geworden en het aantal kopers blijft jaarlijks dalen. Hartelijk dank voor uw jarenlange trouw aan deze agenda. Het ga u goed!”

Binnenzak

Een van de getroffenen is emeritus hoogleraar oude geschiedenis Bert van der Spek. Sinds zijn eerste fulltime aanstelling aan de VU in 1979 gebruikt hij de agenda. Vooral omdat deze zo mooi in de binnenzak van zijn jasje past.

“Als die niet in mijn jasje kan, vergeet ik hem ook gegarandeerd. En een elektronische agenda is helemaal niets. Veel te vluchtig en onhandig, want moet je opstarten. Bovendien is het over vijftig jaar niet meer raadpleegbaar.”

Toekomstige historici

Van der Spek bewaarde alle agenda’s die hij in zijn leven gebruikt heeft. Een nieuw exemplaar zal straks in dit rijtje detoneren. “Ik ben een beetje bewaarziek. Maar die agenda’s zijn ook een soort dagboeken, daarin kan ik terugvinden wat ik bijvoorbeeld in 1986 allemaal deed.” Half serieus: “Dat is ook interessant voor de historici van de toekomst.”

Het verdwijnen van dit instituut steekt hem. “Ik houd van tradities. Niet voor niets ben ik geschiedenis gaan studeren: ik kan er niet tegen dat de tijd voorbijgaat. Als tienjarige werd ik al treurig van de gedachte dat ik nooit meer zes zou zijn.”

Vervanger

Hoe dan ook moet Van der Spek op zoek moet naar een volwaardige vervanger en dat is nogal een probleem. “Andere agenda’s met dit formaat hebben geen harde kaft”, vertelt een medewerker van de VU-boekhandel. “Dus ze blijven minder lang in vorm.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.