Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 mei 2024

Campus
& Cultuur

Wetenschappers onder druk

Morgen en overmorgen verzamelen denkers en doeners voor bedreigde wetenschappers zich in Amsterdam op het internationale congres Freedom To Think, Responsibility To Act.

Zonder vrijheid niet creatief

Tijdens het congres bespreken studenten en wetenschappers zaken als het belang van vrijheid voor creativiteit, onderzoek en meningsuiting. Woensdag 9 april begint het met een keynote-lezing van Craig Calhoun, directeur van de London School of Economics and Political Science.

Daarna is er een debat met Ahmed Shaheed, speciaal VN-rapporteur voor de mensenrechten in Iran, en wetenschappers uit onder andere Tunesië, Oekraïene en Egypte. ’s Avonds is er een feest met optredens aan de VU.

Aanvallen op communities

Donderdag 10 april is een dag vol workshops, over de bescherming van bedreigde wetenschappers, het voorkomen van aanvallen op hogeronderwijscommunities en het bevorderen van academische vrijheid.

Het congres wordt georganiseerd door het Scholars at Risk Network (SAR) en de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. Je kunt je nog aanmelden voor het evenement. Het feest is gratis.

Op dit moment lopen er drie bedreigde wetenschappers op de VU rond, één uit Irak en twee uit Iran. Binnenkort kun je interviews met ze lezen op deze website.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.