Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 juni 2024

Campus
& Cultuur

Weer 56 medewerkers universiteitsbibliotheek met ontslag bedreigd

Ook in het nieuwe reorganisatieplan van de universiteitsbibliotheek zijn 56 van de 125 (uitzendkrachten en externen niet meegerekend) medewerkers medewerkers met ‘ontslag bedreigd’. Het gaat om veertig bibliotheekmedewerkers, negen onderwijsadviseurs en zeven medewerkers van het audiovisueel centrum, vertelt directeur Josje Calff.

Vorig jaar was er al een reorganisatieplan, maar dat werd door het college van bestuur verworpen omdat er geen draagvlak voor bestond.

Constructief plan

In het huidige plan krijgt de UBVU twee hoofdtaken toebedeeld, namelijk het ‘managen van wetenschappelijke content’ en het ‘bieden van een hoogwaardige fysieke studieomgeving’. De huidige UBVU-onderdelen Audiovisueel Centrum (AVC) en Onderwijsadvisering (OA) krijgen een andere plek binnen de VU.

Ondernemingsraadsvoorzitter Ottho Heldring benadrukt dat hij het plan nog moet bestuderen, maar zijn eerste indruk is wel dat er sprake is van een “poging tot een aanzienlijke modernisering van de bibliotheek. In die zin is het een constructief plan.”

Drama voor ontslagbedreigden

De sociale gevolgen van de voorgenomen ontslagen zijn volgens Heldring echter een groot probleem. “Een drama voor de mensen die hun baan dreigen kwijt te raken.”

Opvallend is het afstoten van de onderwijsadviseurs, die een aantal jaren terug, toen het Onderwijscentrum werd opgeheven en opgedeeld, bij UBVU werden ondergebracht.

Gekke oplossingen

“Gehannes”, noemt Heldring dat. “Er is sprake van een harmonicabeweging waarbij beurtelings sprake is van centralisering en decentralisering. Er spreekt niet echt een goede kijk op de onderwijsondersteuning uit.”

Heldring zegt dat de ondernemingsraad indertijd al gewaarschuwd heeft voor het opdelen van het Onderwijscentrum, “maar dit soort gekke oplossingen kwamen toen voort uit de harde wens van het bestuur het Onderwijscentrum op te heffen, zonder een doordachte kijk op de toekomstige taken te hebben.”

Slecht idee

ICTO-medewerker Rob van Leeuwen is één van de ontslagbedreigden. Zijn UBVU-afdeling zal worden “versnipperd” naar verschillende plekken op de VU-campus, onder andere de faculteit Psychologie en Pedagogiek.

Een slecht idee, vindt Van Leeuwen. “Neem bijvoorbeeld ons paradepaardje, de digitale toetszaal. Nu kunnen docenten voor begeleiding terecht bij één persoon die hem begeleidt bij het maken van de toets, de afhandeling en de analyse van de resultaten. Als ons team uit elkaar wordt getrokken, kan dat niet meer.”

Vreemde eend

Toen de onderwijsadviseurs tweeënhalf jaar geleden vanuit het onderwijscentrum naar de UBVU werden overgeplaatst, hoopte Van Leeuwen op een “synergie” met de andere medewerkers. “Ik lees nu in het plan dat die hoop niet is uitgekomen.” Toch is ICTO wel steeds een “vreemde eend in de bijt gebleven”, geeft hij toe. “Al werkten we wel nauw samen met het audiovisueel centrum.”

De onderwijsadviseurs waren in het vorige plan nog niet met ontslag bedreigd. “De toenmalige directeur van de UBVU stond aan onze kant, de huidige kennelijk niet. Maar we zagen de bui al hangen, al is iedereen wel ontdaan.”

Niet leuk om te zien

Vorige week werden de UBVU-medewerkers op de hoogte gesteld op een bijeenkomst in het campuscafé The Basket. “Medewerkers van andere UBVU-afdelingen zaten er helemaal doorheen, dat was niet leuk om te zien.”

Voor zichzelf ziet Van Leeuwen nog wel een toekomst aan de VU. “Er is een vacature waar ik wat in zie, er is nog zat te werk te doen.”

Wat te melden

Zijn collega’s en hij gaan nog een formele reactie opstellen. “Voor in het dossier; we hebben gehoord dat het college van bestuur daar dan in elk geval kennis van neemt.” Ze zullen hun mening over de wijsheid van het plan te kennen geven. “Daarnaast hebben we nog wat te melden over bijvoorbeeld de korte termijn, waarin we worden geacht op vacatures te solliciteren.”

“De medewerkers die destijds vanuit het Onderwijscentrum naar de UBVU zijn overgekomen hebben bredere en hoger ingeschaalde functies dan de ICTO-medewerkers van de afzonderlijke faculteiten”, zegt bibliotheekdirecteur Josje Calff. “Ze hebben, naast uitvoerende taken, ook beleidsmatige- en innovatietaken. Gebleken is dat er weinig samenhang was, laat staan meerwaarde, tussen de bibliotheektaken en deze onderwijsadviseringstaken. Ook de aanvankelijk beoogde synergie met het AVC is in de afgelopen jaren niet bereikt. Voortschrijdend inzicht heeft tot de unanieme visie geleid dat er gewoon te weinig raakvlakken zijn.”

Er komt in totaal 32,8 fte vacatureruimte door de reorganisatie. 21,6 fte bij de bibliotheek, 7,6 bij het onderwijsadvies en 3,6 bij het audiovisueel centrum. “Het is heel wel mogelijk dat die ruimte door meer dan 33 mensen ingevuld gaat worden”, aldus Calff.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.