Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

Website memoreert historie van de VU

Geschiedenisfans kunnen zich laven aan de nieuwe website over de VU-historie, die 4 november ter gelegenheid van het 135-jarig bestaan gelanceerd wordt. Op geheugenvandevu.nl is een tijdlijn te vinden, een database met belangrijke personen en een dynamische kaart met daarop oude VU-gebouwen en andere plekken die een rol in de geschiedenis van de universiteit hebben gespeeld.

Audiotour-app

Wie vervolgens de smaak te pakken heeft, kan een app downloaden om met audiocommentaar langs al deze plaatsen in Amsterdam te toeren. Dat is geen kwestie van drie keer De Boelelaan op en neer lopen: vroeger waren de panden van de universiteit over de hele stad verspreid.

Onder het motto Tussen droom en daad vertelt de tour het verhaal over grondlegger Abraham Kuyper die droomde in de 19e eeuw van een eigen universiteit voor zijn gereformeerde achterban (de “kleine luyden”). Kuypers droom werd werkelijkheid toen in 1880 de Vrije Universiteit werd opgericht. In 1884 werd het eerste eigen gebouw in gebruik genomen aan de Keizersgracht 162.
 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.