Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 mei 2024

Campus
& Cultuur

‘We kunnen praten over matiger drankgebruik’

In Delft en Eindhoven zijn recent nog studentenverenigingen op de vingers getikt door de universiteit, in Amsterdam gaan universiteitsrectoren en verenigingsbesturen gezellig door één deur.

Ze tekenden gisteren gezamenlijk de nieuwe gedragscode voor 2018. Daarmee hopen ze excessen te voorkomen tijdens de ontgroeningsperiode. “En vooral willen we goed in contact blijven met de verenigingen”, zegt rector Vinod Subramaniam.

Geen jointje

Er zijn dit jaar een paar veranderingen in de gedragscode, die vorig jaar drastischer werd herzien. Er mogen nu officieel geen soft- en harddrugs meer gebruikt worden en tijdens alle activiteiten, ook van de disputen, moet een ouderejaars aanwezig zijn die bovendien nuchter blijft.

“De studentenverenigingen zetten zich hard in om incidenten te voorkomen”, zegt Jurriën Bos, vicevoorzitter van de Amsterdamse Kamer van Verenigingen, die 25 studentenverenigingen vertegenwoordigt, waaronder Lanx, SSRA, het Amsterdamsch Studenten Corps, Unitas en NoNoMes. “Er is ook geen discussie geweest, het gaat in goede samenwerking.”

Matiger met alcohol

De VU-rector beaamt dat. “De verenigingen zijn bezig met een cultuuromslag. Ze zijn veel opener aan het worden rondom de kennismakingstijd en we kunnen praten over matiger alcoholgebruik. Veel van de veranderingen in de gedragscode komen vanuit de verenigingen. En ook buiten de kennismakingstijd komen ze incidenten bij ons melden.”

Mocht een vereniging of dispuut zich niet aan de afspraken in de gedragscode houden, dan kunnen de onderwijsinstellingen zo nodig bestuursbeurzen stopzetten. “Maar we spreken de mensen er ook op aan. We hebben heel duidelijke afspraken over wat wel kan en wat niet kan”, aldus de rector.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.