Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 juni 2024

Campus
& Cultuur

VUmc gebruikt Amerikaanse donorpoep

Als eerste in Nederland heeft VUmc poep gebruikt van een Amerikaanse donorbank. Een poeptransplantatie wordt soms ingezet bij patiënten met een hardnekkige, terugkerende bacteriële infectie waardoor ze diarree krijgen.   

Darmflora

Na het verwijderen van de eigen ontlasting krijgt de patiënt de poep van een gezonde donor ingebracht, meestal met een sonde die via de mond wordt ingebracht. De donorpoep bevat gezonde bacteriën die de darmflora van de patiënt weer in balans brengen.

Zeer geslaagd

Het slagingspercentage is na twee behandelingen 93,8 procent, terwijl dat bij de standaardtherapie met antibiotica slechts 31 procent is.

Betaalbare poep

Poeptransplantaties worden al langer in Nederland uitgevoerd, maar artsen moesten voorheen per patiënt op zoek naar een gezonde donor en de poep uitgebreid onderzoeken. Poep van de Amerikaanse non-profitorganisatie OpenBiome is betaalbaar en vooraf gescreend.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.