Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 mei 2024

Campus
& Cultuur

VU zoekt naar alternatief voor plagiaatchecker Turnitin

De VU is op zoek naar een goed alternatief voor Turnitin, het online softwareprogramma dat papers en scripties controleert op plagiaat. “De problemen waren al langer bekend, ook bij andere onderwijsinstellingen”, zegt een voorlichter.

[UPDATE: In dit bericht stond eerder vermeld dat alle VU-studenten zonder bezwaar van Turnitin gebruikmaken. Dat klopt niet. Het bericht is daarom aangepast.]

Eerder deze week ontstond er ophef rond Turnitin omdat een filosofiestudent aan de UvA, Hans de Zwart, tevens directeur van de digitale burgerrechtenwaakhond Bits of Freedom, weigerde akkoord te gaan met de gebruikersovereenkomst van het bedrijf. De Zwart ontdekte dat Turnitin daarmee alle rechten op het werk naar zich toetrekt. ‘Je bent alle controle over je werk kwijt. Je geeft dat bedrijf en allerlei andere bedrijven die je niet kent het recht om voor altijd jouw werk te gebruiken,’ zegt hij op Folia, het journalistieke platform van de UvA.

Flexibel diensten leveren

De Zwart is de eerste student aan de UvA die in verzet komt tegen Turnitin. Ook studenten aan de VU protesteerden op de Advalvas-website al tegen de voorwaarden van Turnitin (zie de reacties onder de Canvas-blog van Nienke Stumpel). Mede daarom is de VU op zoek naar een andere manier om plagiaat te checken.

Aan Folia heeft Turnitin laten weten dat het bedrijf niet van zins is met het werk van studenten en onderzoekers aan de haal te gaan. ‘De overeenkomst stelt ons in staat om onze diensten flexibel op verschillende manieren te kunnen leveren, bijvoorbeeld via Blackboard’, aldus Turnitin.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.