Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juni 2024

Campus
& Cultuur

VU-wetenschappers blokkeren kolentrein

Twaalf leden van Scientist Rebellion, onder wie enkele VU-medewerkers, hebben maandagmiddag een kolentrein geblokkeerd in de Amsterdamse haven.

Vanaf 13.30 uur hebben leden van Scientist Rebellion samen met leden van Kappen met Kolen een spoor geblokkeerd, zodat een kolentrein niet kon vertrekken. En om 15 uur werd de aankomst van een kolentrein geblokkeerd. De activisten eisen dat de overheid fossiele brandstoffen uitfaseert.

De actie op 4 december vond gelijktijdig plaats met de COP28 in Dubai. Naar aanleiding van de VN-klimaatconferentie, waarvan de voorzitter de baas van een oliebedrijf is, hebben meer dan 1400 wetenschappers en academici een brief ondertekend. Daarin waarschuwen ze voor de rampzalige gevolgen voor onze huidige koers, en wordt iedereen opgeroepen tot actie.

Catastrofaal

‘30 jaar geleden beloofden vrijwel alle landen een gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. 27 wereldwijde VN-klimaatconferenties later, is de koolstofuitstoot nu 60 procent hoger dan in 1992, met verwoestende gevolgen. Onze politieke leiders laten ons op catastrofale wijze in de steek’, aldus Marthe Wens, VU-universitair docent water- en klimaatrisico, in een persbericht.

Acht van de actievoerders zijn door de politie gearresteerd, onder wie vier VU-medewerkers. “Het kan zijn dat we een boete krijgen, dat weten we nog niet”, zegt VU-docent Niels Debonne. De groep werd dezelfde dag weer vrijgelaten.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.