Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 juni 2024

Campus
& Cultuur

VU-studenten verdienen big bucks met handel in samenvattingen

Je collegegeld terugverdienen door ‘gewoon’ te studeren, het kan. Om een goed cijfer te halen maakte je toch al een samenvatting van het boek of de colleges. Deze samenvatting kun je verkopen en dat is serieus business. En als je een keer weinig tijd hebt voor een tentamen, koop je een samenvatting van iemand anders, simpel maar doeltreffend.

Sinds de oprichting van de website Stuvia in 2011 door twee studenten van de VU, is die enorm gegroeid. Inmiddels staan er meer dan 65.000 documenten online en verdienen alle studenten bij elkaar meer dan 25.000 euro per maand.

Starttarief zelf bepalen

Een leuk zakcentje. Ook voor de oprichters, want dertig procent gaat naar hen. Hoeveel je er precies mee verdient, hangt van het aantal downloads af: hoe vaker iemand jouw samenvatting downloadt, hoe hoger de opbrengst. Het starttarief mag je zelf bepalen. De documenten kosten tussen helemaal niets voor een vers geplaatst stuk, tot tien euro voor echte topstukken. 

De documenten die op de website staan lopen uiteen van samenvattingen van boeken of artikelen tot essays, proeftentamens en zelfs hele scripties. Ook kun je per instelling en per studie sorteren waar je naar wil zoeken en voor bijna elke studie is er wel wat te koop. Voor de ene studie wel wat meer dan de andere, biologen zijn blijkbaar minder ondernemend dan economen. Of biologiestudenten schrijven gewoon minder samenvattingen.

Bedrijfskunde aan de VU

De inmiddels 26-jarige oprichters van de site, Jaap van Nes en Martijn Scheen, kwamen op het idee tijdens hun studie bedrijfskunde aan de VU. Na het behalen van hun masterdiploma werkten ze fulltime aan hun project. Een goede beslissing, blijkt nu.   

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.