Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

VU sluit thuiswerken deels af

Ook de Vrije Universiteit sluit de toegang tot het netwerk via Citrix af. Medewerkers kunnen niet meer via de virtuele werkplek thuiswerken, vanwege het veiligheidslek bij het Amerikaanse softwarebedrijf.

Volgens de VU gaat het om een ‘beperkte groep gebruikers’, die via de Citrix-software hun VU-werkplek en de bestanden en programma’s die eraan gekoppeld zijn vanuit huis benaderen via apps.vu.nl. Thuiswerken kan nog wel via webmail, webdrive en documenten.vu.nl, in Nederland tenminste.

Niet binnengekomen

“De VU volgt hiermee het advies van het Nationaal Cyber Security Centrum om thuiswerken via Citrix af te sluiten”, zegt woordvoerder Niels Stet. “Er zijn geen signalen dat hackers via Citrix-servers bij ons zijn binnengekomen.” De gevolgen zijn volgens Stet beperkt, in totaal heeft de VU tweehonderd Citrix-licenties.

Voor medewerkers die in het buitenland zitten wordt de toegang tot de VU-systemen veel drastischer geblokkeerd. Zij kunnen ook niet meer rechtstreeks in webmail of inloggen op VUnet. Ze worden daarvoor doorverwezen naar de Surf-dienst eduVPN. De afsluiting is nodig omdat het risico van hacks vanuit het buitenland veel groter is.

De Citrix-blokkade geldt in ieder geval tot het einde van de maand. Citrix verwacht tegen die tijd met de nodige updates het lek te hebben gedicht. Eerder werd bekend dat ook Amsterdam, Rotterdam en andere gemeentes het thuiswerken hebben geblokkeerd.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.