Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

VU slaagt officieel voor instellingstoets

De VU is geslaagd voor het ‘hertentamen’ kwaliteitszorg onderwijs. Vorig jaar zakte de universiteit nog voor de proef van de zogenaamde instellingstoets, waarmee getest wordt of een onderwijsinstelling genoeg doet om de kwaliteit van het onderwijs in de gaten te houden.

De beoordelingscommissie had al in april laten weten dat ze een positief advies zouden geven aan de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Dat advies heeft de NVAO nu officieel overgenomen.

Voorwaarden

De VU moet nog wel een en ander verbeteren en krijgt daar twee jaar voor. Alle opleidingen moeten het hele onderwijsprogramma evalueren (niet alleen de losse vakken) en de opleiding halverwege de looptijd van de accreditatie beoordelen. Het signaleren van risico’s voor de kwaliteit van het onderwijs moet een duidelijker plek krijgen in het beleid en de praktijk. En de organisatie moet worden aangepast, zodat op de hele VU het onderwijs op dezelfde manier wordt beoordeeld, geëvalueerd en aangepast.

Plan

Met die verbeterpunten is de universiteit na het adviesrapport al aan de slag gegaan. Er is onder andere een plan gekomen voor de tussentijdse opleidingsbeoordelingen.

Het eindrapport van de NVAO verschijnt eind juli op de website van de organisatie.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.