Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juni 2024

Campus
& Cultuur

De cijfers voor 2012 tot en met 2019 zijn definitieve 1 oktobertellingen, voor 2020 gaat het om de voorlopige 1 oktobertelling.

VU passeert grens van 30.000 studenten

Het was al een van de scenario’s, en het is nu ook werkelijkheid geworden. Dit jaar staan er meer dan 30.000 studenten ingeschreven aan de VU. Om precies te zijn 30.008, volgens de voorlopige oktobertelling.

Het is een toename van dertien procent ten opzichte van vorig jaar, toen er 26.593 studenten waren op 1 oktober. Die groei zit ‘m deels in een grotere instroom van nieuwe studenten. Het aantal eerstejaars en nieuwe master- en premasterstudenten is 4 procent hoger dan vorig jaar. Vooral de faculteit Bètawetenschappen krijgt fors meer nieuwe studenten (20,8 procent). In totaal zijn er 12.934 nieuwe studenten, waarvan 6.379 eerstejaars bachelorstudenten.

2020 VU instroom sinds 2012

Totale instroom van nieuwe studenten aan de VU in de verschillende fases sinds 2012. Bronnen: 2019: definitieve 1 oktobertelling (1 Cijfer Hoger Onderwijs), 2020: voorlopige 1 oktobertelling (SAP SLM).

Rector duidt studentengroei
“Ik ben blij én bezorgd”, zegt rector Vinod Subramaniam over de studentengroei aan de VU. Wat betekent het voor de huisvesting en het onderwijs? Lees het interview.

Van 1 naar 7

Op opleidingsniveau is de bachelor oudheidwetenschappen de sterkste relatieve stijger: die groeit van 1 naar 7 eerstejaars. Andere relatief kleine bachelors die omhoog schieten in eerstejaars zijn archeologie (3 naar 12), Theology & Religious Studies (10 naar 34) en Law in Society (49 naar 99).

2020 instroom per faculteit

Totaal aantal nieuwe studenten per faculteit, voor bachelors, premasters en masters samen. Bronnen: 2019: definitieve 1 oktobertelling (1 Cijfer Hoger Onderwijs), 2020: voorlopige 1 oktobertelling (SAP SLM).

Megakrimp

Van de studies met meer dan 100 eerstejaars hebben pedagogische wetenschappen, artificial intelligence en biomedical sciences dit jaar een flink grotere instroom. De master artificial intelligence neemt ook een vlucht: van 76 naar 133 studenten, net als de premaster pedagogische wetenschappen: van 62 naar 127.

De grootste verliezer is de bachelor psychologie, waarvan het aantal eerstejaars meer dan halveert. Die daling is een bekend afschrikeffect van de numerus fixus, die als gevolg van een landelijke afspraak werd ingesteld voor dit jaar. Vorig jaar deden een paar andere psychologie-opleidingen in Nederland dat al, wat een explosie van 740 eerstejaars psychologiestudenten tot gevolg had op de VU. Dit jaar was er op de VU plek voor zeshonderd studenten, er schreven zich uiteindelijk 361 in.

2020 groei en krimp bachelors

Drie bachelors met meer dan 100 eerstejaars en de grootste groei ten opzichte van 2019, en de bachelor met de grootste krimp van eerstejaars. Bronnen: 2019: definitieve 1 oktobertelling (1 Cijfer Hoger Onderwijs), 2020: voorlopige 1 oktobertelling (SAP SLM).

Internationals: 3 op 45

Behalve een grotere instroom van nieuwe studenten, zijn er ook extra inschrijvingen in het tweede jaar. Dat komt onder andere door het uitstel van het bindend studieadvies vanwege de coronacrisis. Studenten die normaal gesproken door een negatief bsa zouden stoppen na het eerste jaar, mochten dit jaar wel doorstromen naar jaar twee. Maar om hoeveel studenten dat precies gaat, moet nog worden uitgezocht.

Wat ook stijgt is de instroom van buitenlandse studenten, van 2.010 nieuwelingen vorig jaar naar 2.342 dit jaar in bachelors en masters samen. Dat brengt het totaal aantal buitenlandse studenten op de VU op 4.575, ruim 15 procent van het totaal aantal studenten. Met dat percentage is de VU tevreden, aldus rector Vinod Subramaniam in een interview. En over de ruim 30 duizend studenten op de VU is hij “blij én bezorgd.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.