Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Campus
& Cultuur

VU moet nu 60 miljoen gaan bezuinigen

De aanstaande nieuwe regering dwingt de VU diep in eigen vlees te snijden. Gedwongen ontslagen lijken onvermijdelijk. 

 De bezuinigingen op wetenschap en onderwijs, die door de formerende coalitiepartijen zijn aangekondigd in hun Hoofdlijnenakkoord, nopen de VU tot extra bezuinigingen van 60 miljoen per jaar. Dat is acht procent van het jaarlijkse budget van 750 miljoen. 

Dat staat in de nieuwe Kadernota die Ad Valvas nog niet heeft ingezien, maar waarvan het concept gisteren werd besproken tijdens een vergadering van het college van bestuur met de ondernemingsraad.  

De VU was al bezig met bezuinigingsplannen. Aanvankelijk ging dat om 25 miljoen, begin mei hield het CvB nog rekening met de mogelijkheid dat dat bedrag kon oplopen tot 40 miljoen, nu is dat dus 60 miljoen. Alle faculteiten en diensten wordt nu gevraagd waarop ze bereid zijn te bezuinigen, op basis daarvan zal het CvB beslissingen nemen. 

Geen taboes 

Het CvB denkt aan maatregelen als het extensiveren van de toetsmomenten, vermindering van het aantal keuzevakken en grotere hoorcolleges, zei CvB-lid Marcel Nollen. Dit alles, benadrukte hij, met behoud van de onderwijskwaliteit. Ook wordt er gekeken naar manieren om geld te verdienen, bijvoorbeeld door cursussen aan te bieden aan bedrijven op de Zuidas. “Er zijn geen taboes bij het kijken naar maatregelen”, aldus Nollen. Zo wordt er ook gekeken naar de huidige samenwerking met Twente University. 

Gedwongen ontslagen lijken onvermijdelijk. De VU zal eerst het aantal externe medewerkers terugbrengen en tijdelijke contracten niet verlengen. Maar voor sommige eenheden zal er een sociaal plan nodig zijn, zei Nollen. Daarover zal de VU dan afspraken maken met de vakbonden.  

“Het doet pijn als we collega’s moeten afvloeien”, aldus Nollen. Ook wees hij erop dat ontslagen veel geld kosten. 

Tijdelijke contracten

De OR leek het onvermijdelijke van de forse bezuinigingen in te zien, maar was toch ook ontdaan. “Wanneer gaan de universiteiten tegen hun financierders roepen: Nu is het genoeg?” wilde een OR-lid weten. De mogelijkheid dat de intensieve werkcolleges worden vervangen door grote hoorcolleges waar studenten “zitten en luisteren” kreeg ook geen warm onthaal. Geprotesteerd werd er ook tegen een wat achteloze formulering van Nollen, die over externe medewerkers en medewerkers met een tijdelijk contract had gezegd: “Van die mensen kom je makkelijker af” (dan van vaste medewerkers – red.). “Ik zie een kloof”, aldus een OR-lid. “Taal creëert afstand.” 

Maar er wordt niet lichtzinnig over de bezuinigingen gedaan door het CvB. “Er komt een democratisch gekozen regering die vindt dat er minder besteed moet worden aan kennis”, zei rector magnificus Jeroen Geurts. “Daarbij worden dingen stukgemaakt die we straks niet meer heropgebouwd krijgen.” Nollen sprak van “Stevig zwaar weer.” 

4 reacties

  1. Natuurlijk worden hierdoor “dingen stuk gemaakt” (Jeroen Geurts). Ik begrijp niet dat Marcel Nollen daarover meldt: “Dit alles, benadrukte hij, met behoud van de onderwijskwaliteit.”. Als dat waar zou zijn, dan doen we kennelijk al jaren van alles wat niet echt nodig is voor de kwaliteit van ons onderwijs. Zo inefficient en ondoelmatig zijn we aan de VU volgens mij niet. Het ambitieniveau zal dus omlaag moeten, er moeten scherpe en poijnlijke keuzes gemaakt worden ook wat betreft de onderwijsagenda. Laten we hierover als VU in ieder geval eerlijk zijn.

  2. Hier kan Nollen wel met een sociaal plan komen in plaats van zaken onder het tapijt vegen en wegkijken zoals bij project MARS. Bye bye!

    • Ik zou het waarderen dat het CvB visie, vechtlust en verontwaardiging toont, in plaats van het slaafs uitvoeren van opgelegde bezuinigingen.

  3. Ik lees op internet dat de UVA 25-30 % meer studenten opleid met een budget van maar 12,5% hoger verder verdienen de VU veel geld van bezoekers en personeel om te mogen parkeren. Hier uit kan ik concluderen dat het best wat minder kan. Met een bezuiniging van 80 miljoen krijgt de VU nog steeds meer als de UVA per opgeleide student.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.