Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 april 2024

Campus
& Cultuur

VU-medewerker redt leven

Als instructeur bedrijfshulpverlening aan de VU en lid van de vrijwillige brandweer in zijn woonplaats Utrecht wist Richard Wendel meteen dat het foute boel was toen hij een oudere man in een wachtruimte op station Zuid zag liggen. En door zijn achtergrond wist hij ook precies wat hij moest doen.

Vaak loopt het niet goed af als je iemand reanimeert, vertelt Wendel. Slechts in 6 à 7 procent van de gevallen houdt iemand die moet worden gereanimeerd geen blijvende schade. De 87-jarige man die Wendel hielp op station Zuid hoort tot deze kleine groep gelukkigen. “De reanimatie was op tijd en de man had een goede conditie”, vat Wendel samen. Zijn kordate optreden heeft de man het leven gered.

Reanimeren is zwaar in je eentje

Wat heeft hij gedaan? “Eerst doe je een zogeheten triage”, vertelt hij aan de telefoon. ”Je kijkt of iemand nog ademhaalt, of er bloedcirculatie is en of het hart nog klopt. In dit geval was er geen hartslag en geen ademhaling. Ik heb een hartmassage gedaan en een mond-op-mondbeademing. Reanimeren is zwaar in je eentje. Gelukkig kwam iemand me helpen. Omdat dit alleen niet genoeg was, hebben we de man ook nog een shock toegediend met een defibrilator. Daarna heeft het ambulancepersoneel het van ons overgenomen en ben ik gewoon met de trein naar huis gegaan.”

Sneller dan de ambulance

Als lid van de vrijwillige brandweer heeft hij vaker reanimaties gedaan. “Vaak bellen ze ons, want wij zijn sneller ter plekke dan de ambulance”, vertelt hij. Hij doet het werk ondanks dat hij weet dat het vaak niet goed afloopt. “Het is beter dan niks”, zegt hij nuchter, “wij focussen op het goed uitvoeren van de reanimatie. Dan hebben wij zo goed mogelijk gedaan wat we kunnen.” Gewoonlijk kan Wendel zijn werk bij de brandweer redelijk van zich afzetten. “Maar als je een kind moet reanimeren, is dat heftig”, weet hij uit ervaring.

De 87-jarige man heeft hij inmiddels aan de telefoon gesproken. En begin maart gaat Wendel bij hem langs. “De man wil mij heel graag in het echt zien. Hij heeft er helemaal niks van meegekregen. Ik ken hem, maar hij kent mij niet.”

Hotelbon

Iedereen zou een cursus Basic Life Saving gedaan moeten hebben, vindt Wendel. Ook op de VU. “Want, helaas komt dit soort situaties vaker voor dan je denkt.” De NS heeft Wendel officieel bedankt met een bos bloemen en een hotelbon.

Aanvulling 21-2-18:

Ook op de VU-campus komen reanimaties geregeld voor. De afgelopen weken hebben BHV-ers (bedrijfshulpverleners) drie mensen gereanimeerd, staat in de nieuwsbrief van de Facultaire Campus Organisatie. Hoe het met die mensen is afgelopen is niet bekend. BHV’ers op de VU oefenen onder meer hoe ze een Automatische Externe Defibrilator (AED) moeten gebruiken. Tweederde van de Nederlanders durft zo’n apparaat niet te gebruiken, zo bleek vandaag uit onderzoek, maar dat zouden ze eigenlijk wel moeten doen, zegt het Rode Kruis. Het gebruik is niet moeilijk en je kunt er echt levens mee redden.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.