Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Campus
& Cultuur

VU: laat privépakjes lekker thuisbezorgen

Werknemers laten massaal privépakketjes op het werk bezorgen. Per 1 februari moeten pakjes van Amazon, Aliexpress en, jawel, de seksshop gewoon weer naar het privéadres.

De goederenontvangst van de VU verwerkt 4500 privépakketjes per jaar. “Daar zijn we onnodig veel tijd en energie aan kwijt”, zegt teamleader Jamal Aanzi. Vandaar dat het vanaf 1 februari niet meer mag. “Als we het vermoeden hebben dat het om een privépakket gaat, houden we het apart en krijgt de klant een mailtje. Dan kunnen ze het hier zelf ophalen.”

Te veel tijd

Aanzi begrijpt het wel dat werknemers hun post op de VU laten komen. “Iedereen werkt overdag, dan is het gewoon handig dat het hier bezorgd kan worden. Daar maakt men gebruik van. Maar we moeten er nu een halt aan toeroepen. We zijn er te veel uren aan kwijt.”

Voor de goederenontvangst is het makkelijk om te zien welke pakketten niet werkgerelateerd zijn. Officieel moeten alle bestellingen via de VU-webshop gaan. “Het bestelnummer is voor ons zichtbaar in het systeem.”

Chinese kleding

Goederenontvangst zal niet extreem streng controleren.  Boeken bijvoorbeeld zullen niet altijd via de VU-webshop besteld worden. “En pakjes van bol.com kunnen ook via de VU-site aangevraagd zijn.”

Om de pakjes achter te houden, moet er een redelijk vermoeden zijn dat het om privépost gaat. “Vaak gaat het om pakjes van Zalando. De laatste tijd zien we ook veel kleding van Chinese sites als Aliexpress of Wish.”

Seksshop

VU-medewerkers houden zich nog in als je het vergelijkt met het kantoorpand in Amsterdam waar een werknemer een volledige douchecel liet bezorgen.

“Het gaat niet om grote pakketten zoals kasten. Maar we zien wel gekke dingen. Pakjes van seksshops, bijvoorbeeld.” Waarom werknemers dat niet gewoon thuis gewoon laten bezorgen? “Misschien hebben ze daar juist een goede reden voor.”

Discreet

Toch discreet privépakjes naar de VU laten komen? Sinds 2016 staat er bij de ingang van het Bellevue-gebouw (vlakbij de Spar) een bezorglocatie van Parcel4me. “Dat ding staat er al een tijd, maar nu maakt niemand er nog gebruik van.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.