Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

VU krijgt nu echt haar duurzame daktuin

Gisteren ging de eerste spade in het dak voor de duurzame tuin op het dak van het VU-hoofdgebouw.

De SRVU en studenten van master Environment and Resource Management (ERM) bedachten het plan twee jaar geleden en zorgden zelf voor 130.000 euro subsidie van de gemeente Amsterdam uit het potje ‘Icoonprojecten Groene Daken en Muren’.

Daarmee is het grootste deel van de aanlegkosten van de daktuin gedekt. De aanleg vindt plaats in november en december, op de D-vleugel van het hoofdgebouw. volgend voorjaar gaat hij open.

Aanvankelijk was de VU niet gecharmeerd van het idee dat de daktuin openbaar toegankelijk zou zijn, maar de SRVU hield haar poot stijf. Daarom komen er behalve zes bomen en plantenbakken ook picknickbanken op het dak te staan.

“We willen een gezellige en groene ontmoetingsplek voor studenten creëren”, zegt de voorzitter van de commissie duurzaamheid van de SRVU, Princess Attia. “We willen hen op die manier meteen laten zien dat de VU duurzaamheid belangrijk vindt.”

De daktuin verbetert de isolatie, waardoor de universiteit energie bespaart en je kunt er straks je telefoon opladen met zonne-energie uit solar opladers. De VU sloot zich ook aan bij Join the Pipe: op het dak komt een watertap te staan met gewoon kraanwater, bedoeld om de hoeveelheid plastic afval en de CO2-uitstoot die de productie en het transport van flessen bronwater veroorzaken, in te perken. Voor elke geplaatste watertap hier wordt in ontwikkelingslanden een bedrag geïnvesteerd in schoon water en meer sanitaire voorzieningen.

Op de daktuin krijgen ook enkele planten uit de VU Hortus een nieuwe plek, omdat de VU de collectie zoveel mogelijk op de campus wil behouden. Ook gaan de initiatiefnemers van de SRVU er groenten en fruit verbouwen in moestuinen. Attia weet al wat ze er gaat planten: “Pepers, ik hou van pittig eten!”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.