Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 juli 2024

Campus
& Cultuur

Een vergelijkbaar containerdorp in Londen

VU krijgt ‘dorp’ voor ondernemende uitvinders

De VU krijgt een zogeheten startup-village, een ‘dorpje’ op de campus waar studenten of medewerkers ruimte kunnen huren om een bedrijf te beginnen.

De bedrijfjes komen waarschijnlijk in containers en moeten letterlijk een klein dorpje op de campus gaan vormen. Waar het dorpje precies komt, is nog niet bekend. Er zijn twee locaties: voor de hoofdingang van het huidige W&N-gebouw, of ongeveer op de plek waar nu café The Basket zit (die naar het Nieuwe Universiteits-gebouw verhuist).

Als je tijdens je studie of promotie een idee krijgt waarvan je denkt dat er markt in zit, kan kun je voor weinig geld een ruimte en faciliteiten huren in het uitvindersdorp. De bedoeling is dat je bedrijf een product de wereld in helpt dat gebaseerd is op wetenschappelijke kennis. Een bedrijf dat genetische tests maakt bijvoorbeeld, of een nieuw soort immunotherapie tegen kanker.

Er is plek voor zo’n 20 tot 25 bedrijven. De VU heeft nu al een aantal startups gehuisvest onder de naam Demonstrator Lab in het W&N-gebouw. Sommige van die bedrijven gaan mee naar de startup-village, een aantal niet, omdat ze bijvoorbeeld al te groot zijn of andere faciliteiten nodig hebben, zoals laboratoria.

Ook sociale innovaties

De UvA heeft al een startup-village in het Science Park. De oprichter van dat dorp, Erik Boer, werkt sinds kort aan de VU om daar de startup-village van de grond te krijgen. Een verschil met de UvA is dat de VU niet alleen technische of medische bedrijven wil, maar ook sociaal-innovatieve bedrijven. “Dat vind ik met name interessant omdat die bedrijven toch op een wat andere manier werken. Natuurlijk zullen ze financieel gezond moeten zijn, maar winst maken of een uitvinding naar de markt brengen is niet het enige doel. Daar kan de winst bijvoorbeeld ook zitten in het leggen van contacten tussen verschillende sociale groepen of in het organiseren van activiteiten in bepaalde wijken.” Boer denkt dat hij voor dat sociale ondernemerschap een ander netwerk moet aanspreken en een andere manier van marketing moet gebruiken.

Als alles goed gaat, moet de VU Start Up Village er in het voorjaar van 2021 staan. Het streven is om de bouw zo duurzaam mogelijk te houden, vandaar het gebruik van herbruikbare zeecontainers. Een definitief ontwerp en een definitieve plek zijn nog niet gekozen.