Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Campus
& Cultuur

VU-historica op Libris-longlist

Het boek President van Nederland; Rutger Jan Schimmelpenninck 1761- 1825 van VU-historicus Edwina Hagen staat op de Longlist van de Libris Geschiedenisprijs 2013. Op 21 september wordt bekend of Hagen ook de shortlist haalt en op 20 oktober wordt de winnaar bekend. Die krijgt dan een geldprijs van 20.000 euro.

‘President van Nederland’ gaat over de Nederlandse politicus Rutger Jan Schimmelpenninck (1761-1825), die een sleutelfiguur was tijdens de Bataafse Revolutie. Hij was medeoprichter van de Nationale Vergadering, het eerste democratisch gekozen parlement van Nederland.

Roddelcampagne

In de jaren daarna vormde hij met zijn echtgenote Catherina een succesvol ambassadeursechtpaar, totdat keizer Napoleon hen in 1805 aan het hoofd plaatste van de Bataafse Republiek – de ultieme beloning voor Schimmelpennincks diplomatieke werk. Een internationale roddelcampagne, aangestuurd door jaloerse Nederlandse diplomaten, leidde uiteindelijk mede tot zijn val.

Het boek verscheen vorig jaar in september, toen nam premier Mark Rutte het eerste exemplaar in ontvangst.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.