Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 juni 2024

Campus
& Cultuur

VU heeft negatieve derivaten

De derivaten die de Vrije Universiteit in haar bezit heeft staan 79,5 miljoen onder water. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

Om zich tegen een rentestijging op een lening voor de nieuwbouw te verzekeren, kocht de VU in 2008 derivaten ter waarde van 150 miljoen. Doordat de rente alleen maar daalt, in plaats van stijgt, moet de universiteit jaarlijks opeens een flink bedrag betalen. In 2009 ging het om 1,1 miljoen, in 2010 om 1,5 miljoen euro. Om de schade te beperken, is halverwege 2011 nog een derivatenaankoop van 50 miljoen gedaan. Hierdoor hoefde de VU twee jaar lang geen rente te betalen. De totale jaarlijkse rente die tot 2035 betaald moet worden, stijgt hierdoor wel.

De VU is niet de enige universiteit die derivaten bezit. De helft van de Nederlandse universiteiten heeft derivaten. Universiteit Leiden moet jaarlijks ook een miljoen aan rente betalen. (FB)

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.