Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Campus
& Cultuur

In de file bij de hoofdingang

VU groeit: twintig procent meer eerstejaars

Het aantal studenten op de VU groeide dit jaar flink. Er lopen hier nu 24.432 studenten rond, waarvan 10.446 nieuw zijn aan de VU. In totaal zijn er acht procent meer studenten dan vorig jaar. Het landelijk groeigemiddelde is vijf procent.

De rechtenfaculteit maakt het het bontst, met bijna een verdubbeling van het aantal eerstejaars. En ook de faculteiten Geesteswetenschappen en School of Business & Economics (SBE) krijgen flink meer eerstejaars. Bij de masters trekken de faculteiten Religie en Theologie, SBE en Bètawetenschappen procentueel de meeste nieuwe studenten.

Op springen

Bij de eerstejaars is de groei twintig procent, wat de VU overigens al zag aankomen, en komen er ongeveer 800 uit het buitenland. Voor de masters schreven zich zeven procent meer nieuwe studenten in, waarvan ruim 1.100 buitenlanders. Het aantal buitenlandse masterstudenten groeit met 18 procent.

“We staan voor mijn gevoel op springen”, zegt VU-voorzitter Mirjam van Praag tegen nieuwszender AT5. “We hebben onze trots om onze kwaliteit te bewaken, maar ik denk dat dat niet zo lang meer houdbaar is.” Bij verdere groei voorspelt Van Praag vollere onderwijszalen, colleges op steeds gekkere tijden, minder tentamens of meer multiplechoicetentamens en minder ervaren docenten voor de klas.

De cijfers zijn gebaseerd op een voorlopige telling. In februari 2019 worden de definitieve cijfers bekendgemaakt.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.