Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 mei 2024

Campus
& Cultuur

VU en UvA omhelzen elkaar nog inniger

De VU en de UvA krijgen in de toekomst mogelijk samen een nieuwe naam. Dit zegt rector Frank van der Duyn Schouten in een interview met BNR Nieuwsradio.

“What’s in a name? Uiteraard zijn wij gehecht aan de manier waarop we ontstaan zijn, maar het is belangrijker om die in de toekomst te borgen via de inhoud dan via een krampachtige bestuurlijke structuur,” aldus Van der Duyn Schouten in het interview dat vandaag is uitgezonden.

Samenwerking

De rector zegt niet per se uit te zijn op een fusie, maar wel op innige samenwerking. Daarvoor ziet hij verschillende mogelijkheden. “Een fusie is er daar één van, maar bepaald niet de enige. Een ander alternatief is dat je in Amsterdam een aantal min of meer zelfstandige instituten krijgt die elk gespecialiseerd zijn in een breed terrein, waar een gemeenschappelijk toezicht op gehouden wordt.”

Instituten

De rector verwijst naar voorbeelden in het buitenland, zoals Californië en Londen, waar ook netwerkuniversiteiten bestaan. “Daar zit een aantal instituten, zoals de School of Economics en de London Business School, die onafhankelijk van elkaar, met een hoge mate van autonomie opereren en aangestuurd worden door een meer toezichthoudend dan bestuurlijk orgaan.”

Lange adem

De eventuele naamsverandering is wel een project van langere adem benadrukt Van der Duyn Schouten. Hijzelf zal dat als rector in ieder geval niet meer meemaken. “”Ik heb met de raad van toezicht in beginsel afgesproken dat ik de periode van de vorige rector afmaak. Die loopt af in september 2014. Eind dit jaar of begin volgend jaar zullen we kijken of we verder nog iets voor elkaar kunnen betekenen.”

Binnenkort start het college van bestuur een serie discussiebijeenkomsten om een nieuw instellingsplan 2016-2020 te ontwikkelen. Daarbij zal de samenwerking met de UvA een belangrijk issue zijn.

(Bron: BNR Nieuwsradio)

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.