Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Campus
& Cultuur

VU-bus naar Ware Opening in Leiden is vertrokken

Zo’n dertig VU-medewerkers vertrokken met de bus naar de Ware Opening in Leiden, die de actiegroep #woinactie organiseerde om te protesteren tegen het hogeronderwijsbeleid van de overheid. “Als we niet op achterstand willen raken, is er meer geld nodig.”

“Het is belangrijk dat er weer een geluid wordt afgegeven”, zegt antropoloog Marina de Regt. “Vorig jaar zijn er acties geweest. Er moet een follow-up zijn met kritiek op het beleid van de overheid, de bezuinigingen, de werkdruk. We krijgen steeds meer studenten en hebben steeds minder tijd om goed onderwijs te geven.”

Organisator Paola Gori Giorgi verwacht zo’n duizend bezoekers bij de Ware Opening in Leiden. “We hebben één bus nodig vanaf de VU, maar veel mensen hebben ook laten weten dat ze zelf naar Leiden gaan”, zegt ze.

Onzalig plan

Twee leden van facultaire besturen zijn ook van de partij. Bert-Jan Lietaert Peerbolte, vicedecaan van Religie en Theologie, heeft er niet over vergaderd, maar wel met de decaan overlegd. “De decaan blijft hier, ik ga naar Leiden.” Waarom hij dat belangrijk vindt? “Het is een optelsom. Eén: overbelasting, twee: structurele bezuinigingen, drie: het onzalige plan van Van Rijn. Het is goed als er meer geld naar de bèta’s gaat, maar om dat weg te halen bij de alfa’s en gamma’s is fout.”

Jacqueline van Muijlwijk-Koezen komt met haar toga over de arm aanlopen bij het verzamelde groepje op het campusplein. “Ik ondersteun dit initiatief namens het faculteitsbestuur van de bèta’s”, zegt de vicedecaan van de bètafaculteit. “Het is belangrijk ook daar te laten zien dat we het niet eens zijn met de huidige plannen.”

Op achterstand

Van Rijns advies is ook slecht voor de bèta’s, benadrukt ze, want “we komen op achterstand bij de technische universiteiten. Zij krijgen er geld bij, de algemene universiteiten moeten het geld herverdelen en dat gaat de VU natuurlijk niet doen. Maar als we een kenniseconomie willen blijven, is er meer geld nodig. Neem de invoering van het 5G-netwerk. Dat kunnen we uitbesteden aan een Chinees bedrijf, maar het moet door een Nederlands bedrijf gedaan worden! En daarvoor moeten we mensen opleiden. Dat kan nu niet voldoende.”

De groep moet naar de bus lopen aan de voorkant van de VU, omdat die vanwege wegwerkzaamheden de campus niet op kan. Het is dan ook direct instappen en rijden, want te laat komen zou jammer zijn.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.