Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 juni 2024

Campus
& Cultuur

VU-baas roept vakbonden op in gesprek te blijven

“We moeten vooral in gesprek blijven”, reageerde collegevoorzitter René Smit maandag tijdens de jaaropening op alle boze geluiden die werknemersorganisaties en OR uiten over de reorganisatieplannen. “Het cvb is volop aanspreekbaar, staat open voor dialoog.”

Abvakabo-bestuurder Gijsbert Boggia had inderdaad spreektijd gekregen tijdens het programma. Hij en zijn achterban geloven echter niet meer in deze openheid. “Het bestuur gebruikt de gesprekken vooral om ons erop te wijzen dat wij het verkeerd zien”, zei hij. “De reorganisatie werpt een inktzwarte schaduw over dit collegejaar.” Het marktdenken slaat door, aldus Boggia, en daarbij vindt het bestuur de medewerkers tegenover zich.

Hij stelde het VU-bestuur namens de verschillende werknemersorganisaties een ultimatum.

Smit benadrukte nog maar eens dat de snelle groei die de VU de afgelopen tijd doormaakte, heeft geleid tot een gebrek aan middelen in de bedrijfsvoering en tot het niet meer toereikend zijn van de faciliteiten op de campus. Daarom acht het bestuur reorganiseren en bezuinigen noodzakelijk, tegelijk met een flinke investering in de campus.

“We kunnen niet in onze oude patronen blijven hangen, we moeten onze verbeelding gebruiken”, aldus Smit. waarmee hij meteen refereerde aan het nieuwe jaarthema: Verbeelding Gezocht. De ingrijpende veranderingen die het bestuur van plan is, zeggen echter niets over de waardering die het heeft voor alle medewerkers, aldus Smit.

Ook wees Smit op positieve gebeurtenissen en prestaties. De vele beurzen en subsidies die VU-onderzoekers in de wacht hebben gesleept. Stappen die zijn gezet naar een beter onderwijs en onderzoek.

Ook benoemde hij ambities: samen met de UvA werken aan een betere positie van Amsterdam als bolwerk van kennis, aantrekkelijk voor studenten en onderzoekers. Ook samenwerking met VUmc is belangrijk, benadrukte Smit. “De kwesties die daar momenteel spelen, geven een vertroebeld beeld.”

“Kern van mijn boodschap: universiteiten zijn onontbeerlijk voor de toekomst van onze maatschappij. De programma’s van de verschillende politieke partijen geven daar helaas geen blijk van. Ze beperken zich tot zaken als meer contacturen en dergelijke, maar de bezuinigingen van de afgelopen tijd worden niet teruggedraaid.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.