Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
29 november 2024

Campus
& Cultuur

De menstruatiekast bij het Studentendok

‘Vrouwen moeten altijd en overal over menstruatieproducten kunnen beschikken’

Wie om een maandverband of tampon verlegen zit, kan op de VU terecht bij het Studentendok, waar sinds kort een kast vol sanitaire producten staat, gratis mee te nemen. De VU is de eerste universiteit in Nederland die gratis menstruatieproducten verstrekt, zegt Kata Rakić, vicevoorzitter van studentenvakbond SRVU, die het initiatief nam.

Waar komt het idee vandaan?
“Schotland maakte eind vorig jaar alle menstruatieproducten gratis voor iedereen, en in Nieuw-Zeeland worden ze binnenkort gratis op alle scholen verstrekt. Lilianne Ploumen, toen nog gewoon Kamerlid voor de PvdA, probeerde het er hier in Nederland door te krijgen, maar daar was geen belangstelling voor. Maar waarom zouden we wachten op de politiek? Wij hebben besloten om het aan de VU gewoon zelf te doen.”

Op Instagram zeggen jullie er ‘menstruatie-armoede’ mee te bestrijden. Nu kan ik me daar bij Schotland veel bij voorstellen, maar is de armoede in Nederland zo schrijnend dat vrouwen geen tampons of maandverband kunnen betalen?
“Dan moet je het onderzoek ernaar van de feministische organisatie De Bovengrondse maar eens lezen. Ook in Nederland hebben heel veel vrouwen er geen geld voor en gebruiken ze bijvoorbeeld wc-papier.”

Nu moet je voor een maandverband of tampon wel naar een kast lopen die in het volle zicht staat. Ben je niet bang dat mensen zich te veel zullen schamen om dat te doen?
“Dit is toch niks om je voor te schamen, daar moeten we het toch gewoon over kunnen hebben, het feit alleen al dat je die vraag stelt…”

Ik bedoel niet vanwege menstruatie en vrouwenaangelegenheden, maar vanwege het stigma van geldgebrek.
“Nee, dat denk ik niet. Studenten zitten sowieso allemaal altijd krap bij kas. Bovendien is de kast er voor iedereen die in nood zit en niks bij zich heeft. Dan kun je wel naar de Spar op de campus, maar die heeft ook niet altijd alles wat je nodig kunt hebben.”

Wie betaalt de producten in die kast?
“We hebben dit samen met de dienst Student- en Onderwijszaken geregeld. De VU betaalt dus.”

Vind je dat het vanzelfsprekend zou moeten zijn dat een universiteit menstruatieproducten verstrekt?
“Ja, ze zouden in ieder geval gemakkelijker te verkrijgen moeten zijn. In de automaten op de campus zitten fietslampjes en gezichtsmaskers, waarom geen tampons en maandverband?”

Waarom alleen menstruatieproducten? Waarom niet ook bijvoorbeeld voorbehoedsmiddelen?
“Dat zou helemaal geen verkeerd idee zijn, inderdaad, misschien moeten we daar ook iets mee doen. Maar nu houden we het even op menstruatieproducten, dat is een basisvoorziening waarover alle vrouwen en meisjes op elk moment moeten kunnen beschikken.”