Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 mei 2024

Campus
& Cultuur

Deelenemers aan het Grote Vooroordelendiner (GVD)

Vrij debat, maar met respect, en binnen grenzen

Vrij debat is mooi, maar wel met respect en niemand mag zich onveilig voelen, zegt het college van bestuur. Maar is dat waarlijk vrij debat?  Dreigen er geen Amerikaanse toestanden met doorgeschoten politieke correctheid?

Niets herinnert meer aan het donkere krakershol dat De Verrekijker was. De muren van de ruimte in het Wis- & Natuurkundegebouw, een paar ruimtes verwijderd van de Spar, zijn fris wit gesausd, laaghangende tl-balken verspreiden een zee van licht en planten geven de boel wat gemoedelijkheid. Er liggen Perzische tapijten op de grond en de tafels zijn versierd met kleden met een vrolijk patroon. In een hoek staat een rij warmhoudbakken met vegetarische en veganistische gerechten. “Ik had ook halalvlees voorgesteld”, vertelt Nora Asrami van het ‘interlevensbeschouwelijke’ studentenplatform voor zingeving NewConnective,“maar daar ontstond meteen een pittige discussie over, dus werd het een keuze tussen vegetarisch en veganistisch.”

Waarmee meteen duidelijk is dat niemand aanstoot mag nemen aan het Groot Vooroordelendiner, georganiseerd door NewConnective op woensdag 19 september, behalve dan blijkbaar de verstokte vleeseters. Het is nou eenmaal onmogelijk om het alle mensen altijd naar de zin te maken.

De deelnemers aan het diner zijn van zeer divers pluimage. Er zijn witte studentes in formeel tenue de ville, hipsterachtige types met lang haar, gesluierde vrouwen, mannen met baarden en non-descripte types. Een feest voor wie zijn vooroordelen koestert: dat is een moslim, die heeft rijke ouders, die jongen komt zonder twijfel uit de kop van Noord-Holland en dat meisje daar is vast zo’n blije christen. Kijk hem dan met zijn jasje en zijn kuif.

3D: driedimensionaal kijken

Dit Groot Vooroordelendiner is de aftrap van 3D (Debat, Dialoog en Diversiteit), de vlag waaronder op de VU-campus voortaan “het debat” wordt gevoerd. Een vrij debat waarin alles gezegd moet kunnen worden, maar met respect en zonder dat mensen een onveilig gevoel krijgen. 3D staat voor “driedimensionaal kijken”, legde collegevoorzitter Mirjam van Praag uit bij de opening van het academisch jaar, en dat moet recht doen aan de diversiteit op de campus.

Dat was niet het geval in De Verrekijker: de afgelopen jaren een symbool van vrij debat op de campus totdat daar in maart een bijeenkomst was met een Palestijnse vrouw die begin jaren zeventig in Israël was veroordeeld voor haar betrokkenheid bij een dodelijke terroristische aanslag. Studenten schreven het college van bestuur een brief waarin ze duidelijk maakten zich niet veilig te voelen door dergelijke strapatsen en het collectief linkse studenten, dat tot dan toe door de VU in de ruimte was gedoogd, mocht zijn boeltje pakken en vertrekken.

Spannende debatten

De ruimte is nu opgeknapt en omgedoopt tot 3D. Dit wordt het hart van wat Van Praag in een interview met Advalvas het “geïnstitutionaliseerde vrije debat” noemde. “Vrije, spannende debatten, waar iedereen welkom is en er geen angst is om zichzelf te zijn”, aldus Van Praag. “Binnen bepaalde regels, waardoor iedereen zich prettig kan voelen.”

Is dat geen contradictio in terminis, een “geïnstitutionaliseerd vrij debat binnen bepaalde regels”? Kun je wel echt vrij spreken als je er ook rekening mee moet houden dat iedereen zich prettig moet voelen? Gaan we op deze manier niet de kant op van de Amerikaanse campussen, waar iedereen zich opsluit in zijn eigen safe space en waar naar verluidt zo’n verstikkende politieke correctheid geldt dat zelfs hoogleraren het veld moeten ruimen na het uiten van een onwelgevallige mening? Moet een academisch instituut niet juist een omgeving zijn waar je geconfronteerd wordt met ongemakkelijke waarheden?

Advalvas denkt er het zijne van en steekt zijn licht op bij medewerkers en studenten op de campus.

En hoe dat afloopt, leest u in de nieuwe Advalvas.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.