Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Campus
& Cultuur

Vraag naar studentenkamers stijgt minder snel dan verwacht

De vraag naar studentenhuisvesting neemt minder snel toe dan verwacht. Zo blijkt uit de jaarlijkse update van ‘Studeren in de topstad’, een analyse van de huisvestingsproblematiek van studenten in Amsterdam.

Daaruit blijkt dat die kleinere stijging van de vraag naar studentenkamers te wijten is aan een lager aantal buitenlandse studenten dan was verwacht. De groei van buitenlandse studenten in Amsterdam bedroeg slechts vier procent in 2011. In 2009 en 2010 was de groei nog respectievelijk negen procent en elf procent.

Aantal Amsterdamse studenten neemt sterk toe

Toch is de groei van het totale aantal Amsterdamse studenten (dus buitenlandse én Nederlandse studenten) hoger uitgevallen dan eerder was berekend. Het hoger onderwijs in Amsterdam kende in 2011 in totaal 104.050 voltijdstudenten, dat is bijna zeven procent meer dan in 2010 werd verwacht. Voor een belangrijk deel wordt die groei verklaard door het feit dat studenten steeds langer door studeren. 

Dat de kamerbehoefte daarbij achterblijft, komt doordat er bij de berekeningen vanuit is gegaan dat de huisvestingsbehoefte van buitenlandse studenten veel hoger is dan die van de Nederlandse studenten. De huisvestingsbehoefte van de buitenlandse studenten werd geschat op negentig procent van het totale aantal buitenlandse studenten. Van de Nederlandse WO- en HBO-studenten in Amsterdam wilden respectievelijk 45 en 28 procent het ouderlijk nest verlaten.

Brede samenwerking

De analyse ‘Studeren in de topstad’ is een samenwerking van de Amsterdamse Hoger onderwijsinstellingen en geïnitieerd door de VU en de UvA. Bij het maken van de analyse is gesproken met woningbouwcorporaties, de Amsterdamse stadsdelen, de gemeenten Amsterdam, Diemen en Amstelveen, vertegenwoordigers van politieke partijen, studentenraden en -vakbonden en andere stakeholders.

Bij het onderzoek zijn buitenlandse studenten, die voor een korte uitwisselingsperiode naar Amsterdam komen, niet meegerekend. In 2011 regelden de VU en de UVA de huisvesting voor respectievelijk zevenhonderd en tweeduizend van deze studenten. Zij verblijven gemiddeld een half jaar in Amsterdam. Hun huisvestingsbehoefte wordt geschat op 1400.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.