Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 juli 2024

Campus
& Cultuur

Voor de gekozen rector komt de VU-student zijn bed niet uit

Studenten, ook die aan de VU, vinden medezeggenschap heel belangrijk, maar niet zomaar alle medezeggenschap. Zo zijn ze niet geïnteresseerd in een gekozen rector of decaan, net als trouwens de meeste medewerkers en studenten die hebben meegedaan aan de grote VU-Raadpleging, waarvan de uitkomst sinds vorige week bekend is.

Dat blijkt uit een rondgang die Advalvas heeft gemaakt over de VU-campus, en waarvan het verslag is te lezen in de nieuwe Advalvas. Die VU-raadpleging is door slechts vier procent van de studenten ingevuld. Ook de opkomst voor de studentenraadsverkiezingen was dit jaar dramatisch laag.

Kruisje zetten

Maar dat betekent niet dat medezeggenschap de studenten gestolen kan worden, ontdekte Advalvas. Integendeel: veel studenten zeggen medezeggenschap juist te serieus te nemen om zomaar ergens een kruisje te zetten of een mening te geven. Ze willen alleen kiezen als ze het gevoel hebben te weten wát ze kiezen. Als ze de kans hebben gekregen zich te verdiepen.

Of, zoals een studente zegt: “Ik ga niet op iemand stemmen alleen omdat hij op de campus gratis flesjes water uitdeelt, of met een popcornmachine in het hoofdgebouw staat.”

Studenten klagen over het feit dat de universitaire studentenraad en de facultaire studentenraden niet genoeg duidelijk maken wat ze doen, waar ze voor staan, waar de verkiezingen om draaien. “Zichtbaarheid is het kernpunt”, zegt een andere studente. “Laat zien wat je doet, organiseer af en toe een poll op Facebook, promoot die studentenraad.”

Afschaffen online-colleges

Waar de VU-raadpleging over ging, is veel studenten nog minder duidelijk. Zaken als gekozen decanen kan ze gestolen worden. Het afschaffen van online-colleges, de termijn waarbinnen tenetamens moeten zijn nagekeken, dát zijn dingen die hen interesseren.

Toch is het interessant om de uitkomsten van die Raadpleging eens nader te bekijken, die door 34 procent van de medewerkers is ingevuld.

Gezond wantrouwen

Daaruit blijkt dat vrijwel iedereen het erover eens is dat de financiering van opleidingen, op basis van behaalde studiepunten en diploma’s, anders moet. Ook de financiering van onderzoek moet van de medewerkers en studenten meer op basis van kwaliteit dan op kwantiteit, zoals het aantal in hoogwaardige tijdschriften gepubliceerde wetenschappelijke artikelen.

Het geloof in een minder centralistische bestuurde universiteit is sterk en er is een gezond wantrouwen ten aanzien van samenwerking met het bedrijfsleven, die onder voorwaarden wel wordt geaccepteerd. Lees het rapport met alle uitkomsten en een gedetailleerde analyse op VU-net.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.