Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
12 april 2024

Campus
& Cultuur

Vluchtelingstudent krijgt status

Hij sliep in de daklozenopvang met achttien anderen op een kamer en zat overdag in de bibliotheek van de VU, waar hij dankzij het UAF (University Assistance Fund) het schakeljaar kon volgen. Hij droomde ervan om ooit te kunnen studeren en werkte ondertussen als vrijwilliger bij een buurtcentrum in Oost.

Daar, achter de bar, bij feestjes van anderen, hoefde hij namelijk even niet aan zijn eigen sores te denken: aan de kans dat hij terug zou moeten naar Afghanistan, het land waar hij niemand heeft omdat zijn ouders beiden overleden zijn; waar hij voor zijn leven vreest, omdat hij atheïst is.

Twee keer afgewezen

Aaron Roman (18) was twee keer afgewezen door de IND en had geen recht meer op opvang. Hij had alle reden om depressief te zijn- en was dat soms ook-, maar hij bleef intensief studeren en hielp anderen die de taal nog niet zo machtig waren. En hij wachtte en wachtte. Tot hij deze week eindelijk goed nieuws kreeg: een verblijfsvergunning voor vijf jaar. ‘Ik kan opnieuw met het leven beginnen’, mailt hij, ‘een nieuw begin en een betere toekomst.’ 

Sommige geïnterviewden blijven je bij, Roman was er zo eentje. Lees het interview dat ik eerder dit jaar met hem had.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.