Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

Vindicat weer in verlegenheid met ‘slet-bokaal’

Het Groningse studentencorps Vindicat heeft zijn roeivereniging Aegir voor de rest van het collegejaar geschorst. Leden van de vereniging bleken een ‘Slet van de Zomer’-bokaal uit te reiken.

In het julinummer van De Ster, het verenigingsblad van Aegir, staat een artikel met als kop “de Slet van de Zomer Bokaal”. De prijs ging naar een “jong hertje” dat alleen met haar initialen werd aangeduid.

Het blad is doorgespeeld aan het Groningse stadsblog Sikkom, dat vorig jaar ook als eerste publiceerde over de zogenoemde ‘bangalijsten’ die  bij Vindicat circuleerden. Uit het artikel blijkt dat er ook al een ‘winterbokaal’ was uitgereikt.

Seksisme tegengaan

Vindicat ligt na een reeks incidenten onder een vergrootglas en kan zich weinig meer permitteren. Het bestuur van het corps schrijft geschokt te zijn door de publicatie en heeft zijn ondervereniging Aegir een schorsing van een jaar opgelegd. Daarin krijgen ze “de ruimte om – net als Vindicat – seksisme binnen de vereniging tegen te gaan”.

In een persbericht belooft het bestuur van Aegir hard te gaan werken aan “de herijking van de omgangscultuur”. De auteur van het artikel en de eindredacteur van het clubblad zijn inmiddels voor ten minste een jaar geschorst. Aegir-preses Sándor Kruse noemt de seksistische column “beneden alle peil” en “richting onze vrouwelijke leden zwaar beledigend”. Er zullen volgens hem gesprekken plaatsvinden met alle leden om eventuele zorgen weg te nemen en herhaling te voorkomen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.