Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Campus
& Cultuur

Vijftigduizend handtekeningen voor behoud ov-kaart

Studentenorganisatie ISO biedt het kabinet vandaag een petitie aan voor het behoud van de ov-studentenkaart. De oproep is meer dan vijftigduizend keer ondertekend. 

De petitie werd begin november opgezet door de 15-jarige Milan van Schaik. “Het afschaffen van de ov-kaart was voor mij de druppel die de emmer deed overlopen”, vertelde hij toen. Samen met het ISO eist hij vandaag dat het kabinet de maatregel terugdraait en met alternatieven komt.

Kamertekort

Als studenten niet meer gratis kunnen reizen, kan dat hen honderden euro’s per maand kosten, waarschuwt ISO-voorzitter Thijs van Reekum. Vanwege het kamertekort kunnen veel studenten namelijk helemaal niet dicht bij hun opleiding wonen.

Daarnaast staat het beleid volgens Van Reekum haaks op de prestatieafspraken die vorige maand zijn ondertekend. Daarin staat dat hogescholen en universiteiten juist gaan specialiseren, waardoor studenten langer moeten reizen voor de opleiding van hun keuze.

Minder reizen

Het ISO vraagt zich bovendien af wat de daadwerkelijke opbrengsten zijn van de maatregel. De studentenorganisatie verwacht dat veel studenten minder gaan reizen, waardoor bedrijven als de NS in de problemen zouden komen.

De 15-jarige vmbo-scholier wilde zijn petitie in eerste instantie pas aanbieden als hij honderdduizend handtekeningen had verzameld. Dat aantal haalde hij niet. Langer wachten is niet verstandig, omdat deze week de onderwijsbegroting wordt behandeld. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.