Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

Vijftien miljard euro voor reislustige studenten

Als het aan Brussel ligt gaan er de komende jaren twee miljoen studenten met Europees geld de grens over. Voor het Erasmus+ programma, waar ook de Erasmusbeurzen onder vallen, komt in totaal vijftien miljard euro beschikbaar. 

Na eindeloze onderhandelingen zijn ze er in Brussel eindelijk uit: de Europese meerjarenbegroting is goedgekeurd. Het budget voor het nieuwe Erasmus+ is volgens de Europese commissie veertig procent hoger dan in de vorige begroting. Daardoor kunnen er meer studenten gebruik maken van de populaire Erasmusbeurzen.

Leengarantie

Daarnaast wordt er een ‘Erasmus Master Garantiefaciliteit’ in het leven geroepen: de EU staat vanaf 2014 garant voor leningen die studenten afsluiten om een master te volgen in het buitenland. Het risico voor banken wordt daardoor kleiner en dat zou moeten leiden tot goedkopere studieleningen, is de gedachte. Het budget is nog niet precies vastgesteld, maar de commissie verwacht dat er ongeveer 200 duizend studenten gebruik van kunnen maken.

De European Students Union is altijd tegen de leengarantie geweest. De studentenorganisaties vinden dat Europa zijn geld beter kan besteden aan de populaire Erasmusbeurzen. Het is volgens hen bovendien niet goed om jongeren aan te moedigen om te lenen. Minister Bussemaker is wel voorstander, omdat de leengarantie meer buitenlanders naar Nederland kan trekken. Nederlandse studenten zullen er weinig aan hebben omdat zij hun studiefinanciering al mee de grens over mogen nemen.

Budget fors hoger

Erasmus+ is een nieuw Europees programma, dat zeven bestaande Europese programma’s op het gebied van onderwijs, jeugdbeleid en sport verenigt, waaronder Leven Lang Leren en Erasmus Mundus. Het totale budget van alle programma’s is de komende jaren fors hoger dan de afgelopen zeven jaar. Grofweg was er in de vorige begroting (2007-2013) tien miljard euro beschikbaar, eerdere onderhandelingen leken uit te komen op zestien miljard, maar het uiteindelijk compromis blijkt nu vijftien miljard euro.

Hoe dat geld precies verdeeld gaat worden tussen de verschillende programma’s is nog niet duidelijk.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.