Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 juli 2024

Campus
& Cultuur

‘Verwijdering student wegens seksueel wangedrag was terecht’

De beslissing van de VU om een student uit te schrijven en hem de toegang tot de gebouwen te ontzeggen wegens seksueel wangedrag, stalking en identiteitsfraude is terecht, oordeelt de Raad van State.

Een student van de faculteit Sociale Wetenschappen is vorig jaar door de VU uitgeschreven omdat hij in 2021 een vrouwelijke medestudent lastigviel. Hij deed zich onder meer voor als deze studente op erotische datingsites en maakte afspraken met vier mannen die naar haar ouderlijk huis kwamen in de veronderstelling dat ze een seksafspraak met haar hadden.

De studente deed aangifte wegens identiteitsfraude en vroeg hulp bij de regiehouder sociale veiligheid van haar faculteit. Daarop ging de student over wie zij had geklaagd ook deze regiehouder lastigvallen door haar pornofilmpjes te versturen via Whatsapp.

Definitief verwijderd en toegang ontzegd

Toen de politie de twee telefoons van de student in beslag nam, bleek dat hij zich ook nog de identiteit van een tweede studente had aangemeten op erotische sites. De twee studenten en de regiehouder deden aangifte. Op basis van informatie van het Openbaar Ministerie en gesprekken met de betrokkenen besloot de VU uiteindelijk in juni 2022 om de student definitief te verwijderen van de opleiding en hem de toegang tot de gebouwen te ontzeggen.

Student in beroep

De student is het hier niet mee eens en ging eerst bij de VU zelf in beroep en vervolgens bij de Raad van State. Zijn belangrijkste argument is dat de VU zich niet had mogen baseren op informatie die ze van Justitie had gekregen. Hij is niet strafrechtelijk veroordeeld en daar is volgens hem ook onvoldoende bewijs voor. Bovendien zou hij geen aanmaning hebben gekregen.

Ernstige overlast

De Raad van State stelt nu dat een instelling als de VU iemand de toegang kan ontzeggen als deze persoon ernstige overlast veroorzaakt en dat daarvoor geen strafrechtelijke veroordeling nodig is. Een aanmaning is er wel geweest, vindt de Raad, in de vorm van een gesprek met de regiehouder sociale veiligheid. De klacht van de student is daarmee ongegrond verklaard.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.