Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Campus
& Cultuur

Vertrokken docent Sjirk-Jan Zijlstra wint DocenTalentprijs

Docent Gezondheid en Leven Sjirk-Jan Zijlstra, die inmiddels is vertrokken om als docent voor de Hogeschool Utrecht te gaan werken, heeft de DocenTalentprijs gewonnen. Zijlstra kan aan de VU niet promoveren en die mogelijkheid wordt hem door zijn nieuwe werkgever wel geboden.

“Ik wil niet ondankbaar overkomen”, sprak Zijlstra bij de uitreiking, vandaag op de opening van het academisch jaar. Maar hij wilde wel wat kritische woorden kwijt aan de onderwaardering van het onderwijs aan de VU. “Onderwijs wordt niet erkend als grote taak. Er wordt alleen gekeken naar onderzoek als impactfactor. Matig onderwijs wordt gecompenseerd door een indrukwekkende lijst van publicaties in wetenschappelijke bladen, maar excellent onderwijs telt niet mee.”

Zijlstra zei niet de enige te zijn die er zo over denkt. “Slaat u Advalvas er maar op na.” Inderdaad had vorig jaar de Docent van Het Jaar, Meindert Flikkema, precies dezelfde kritiek.

Zijlstra, samen met Chiel van der Veen (Gedrags- en Bewegingswetenschappen) en Jos Akkermans (Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde) genomineerd, is door de jury uiteindelijk gekozen vanwege onder meer zijn enthousiasme en benaderbaarheid.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.