Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 mei 2024

Campus
& Cultuur

Vertraagde onderzoekers mogen 20 miljoen euro verdelen

Na vier maanden onderhandelen is er 20 miljoen euro voor vertraagde onderzoekers verdeeld. Bijna alles gaat naar de universiteiten. Jonge wetenschappers in het buitenland krijgen minder dan ze hoopten.

Door de coronacrisis komen veel onderzoekers in de knel: ze kunnen hun werk niet afkrijgen, bijvoorbeeld doordat ze geen veldwerk kunnen verrichten of geen proefpersonen kunnen onderzoeken.

Dat is vooral een probleem voor wetenschappers met een tijdelijk contract. Als ze moeten vertrekken voordat ze hun onderzoek kunnen afronden, heeft dat wellicht grote gevolgen voor hun carrière.

Zelf verdelen

Begin oktober reserveerde minister Van Engelshoven 20 miljoen euro voor hen. De universiteiten en onderzoeksfinancier NWO mochten dat geld verdelen. Vandaag maken ze bekend dat ze eruit zijn.

Meer dan 18 miljoen gaat naar de universiteiten en ruim een miljoen naar de diverse onderzoeksinstituten. Er is 500 duizend euro uitgetrokken voor jonge wetenschappers die met een Rubiconbeurs in het buitenland werken.

Die laatste groep had om 1,5 miljoen euro gevraagd. Daarmee zouden alle honderd Rubicon-laureaten drie maanden langer onderzoek kunnen doen. Maar volgens de minister hadden ze niet allemaal last van de crisis. Sommigen konden gewoon doorwerken.

Vier maanden later

Nu er een ‘eerlijke verdeelsleutel’ is gemaakt, worden de bedragen overgemaakt naar de betrokken universiteiten en instituten. Hoe ze het geld inzetten, mogen ze zelf weten. Zij zijn immers de werkgevers.

Waarom het vier maanden heeft geduurd? Het duurde even voor er een goede verdeling was gemaakt, zegt de woordvoerder van universiteitenvereniging VSNU. “Zorgvuldigheid is ook belangrijk. Maar het was wel helder dat het geld eraan zou komen.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.