Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 april 2024

Campus
& Cultuur

Vergeetachtige studenten leveren miljoenen aan boetes op

Elk jaar vergeten tienduizenden studenten hun ov-kaart tijdig stop te zetten, wanneer ze er geen recht meer op hebben. Gemiddeld zijn ze drie maanden te laat. Ze betalen samen miljoenen euro’s boete.

Dit jaar hebben al bijna zestigduizend studenten een boete gekregen. Per halve maand betalen ze 97 euro. Het totale bedrag aan boetes is nu al meer dan 37 miljoen euro. Treinkrant Spits had die cijfers opgevraagd bij de Dienst Uitvoering Onderwijs.

Boete verhoogd

Op verzoek van het HOP zijn nu cijfers over eerdere jaren vrijgegeven. Ook in andere jaren blijken de boetebetalers gemiddeld zo’n drie maanden te laat. Alleen in 2012 waren ze een maand sneller, toen de boete werd verhoogd van 68 naar 97 euro per twee weken.

Op 1 januari verloren dertigduizend studenten het recht op een ov-studentenkaart, omdat de regels werden aangepast. Dat is lijkt niet tot iedereen doorgedrongen. Naar schatting zijn er dit jaar een stuk meer studenten te laat dan in voorgaande jaren.

Voorlichting slecht

In het voorjaar ontstond hierover enige ophef. Studentenbond LSVb vond de voorlichting slecht en pleitte voor coulance, maar die kwam er niet. Volgens minister Bussemaker kregen de studenten genoeg informatie.

De ov-kaart stopt niet automatisch als studenten de studiefinanciering bij DUO opzeggen. Ze moeten naar een oplaadpunt om het ‘reisproduct’ van hun chipkaart te halen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.